На Чернігівщині відбудеться фестиваль “Його величність, ніжинський огірок”

14.09.2018 17:52
  • Як зазначається в повідомленні, під час щорічного свята учасники дивують різноманітними презентаціями, виставками, смачними дегустаціями та асортиментом домашніх рецептів, присмачених фантазією і національним колоритом.

    За архівними даними, вперше ніжинські огірки згадуються в документах 1763 року. А початок їх масового виробництва датується 1850-м, коли ніжинець Яресько засолив кілька бочок і почав продавати в місті й на ярмарках. Попит на них спочатку був не дуже великий, а коли кустарне виробництво переросло у промислове, популярність овочу значно зросла.

    Першими солідними промисловцями, що зайнялися цим бізнесом, були підприємці-євреї Гольденберги. Завдяки їм маленькі й хрусткі ніжинські огірочки вийшли далеко за межі Ніжина та України. Наприкінці ХІХ століття виробництвом славетного огірка займалися вже великі підприємства.

    У ХІХ столітті слава про ніжинські огірки вже гриміла на півсвіту – у дерев’яних діжках їх доставляли в 56 країн, таких як Лондон, Париж, Стокгольм, Варшава та ін. А в 1920-х роках радянські вчені-біологи, після довгого вивчення ніжинського овочу, таки розкрили його секрет. Вони з’ясували, що в наших огірочках збільшений вміст цукру і крохмалю, а ґрунти у Ніжині вирізняються наявністю іонів срібла. Завдяки цьому, стверджують фахівці, в солоних огірках не утворюються пустоти й овочі залишаються твердими та хрусткими.

    У 2005 році, в Ніжині, біля консервного комбінату встановлено пам’ятник огірку, перший в Україні  пам’ятник присвячений овочу.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: