Система НАССР стане обов’язковою для всіх переробників продуктів з 2019 р | AgroNews
        
        
        
        
        
        
              
              
        
        
        
        
      
        
              

        
        
    
    
        
        

Система НАССР стане обов’язковою для всіх переробників продуктів з 2019 р

unnamed-file-11-956x637.jpg

Наступний 2019 рік стане вирішальним у запровадженні в Україні системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування НАССР. Про це повідомила Оксана Новохатня, начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби.

«Починаючи з 2014 року запровадження системи НАССР набирає законодавчого підґрунтя, оскільки до цього система впроваджувалася за бажанням оператора ринку. Законом 1602 про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів було встановлено перехідні періоди. 2019 рік передбачається визначальним роком, коли вже усі оператори ринку, починаючи від великих виробників, закінчуючи малими, зобов’язані запровадити систему НАССР», - сказала вона під час круглого столу у Києві в четвер.

За її словами, Держпродспоживслужба має право штрафувати тих операторів ринку, які не виконають норми закону.

За даними Міністерства аграрної політики, зараз система запроваджена на 400 підприємствах, ще більше 100 знаходяться в процесі. Першими цю систему запровадили підприємства, які експортують продукцію, а також заводи, які переробляють молоко та м'ясо. До 20 вересня 2018 року систему повинні запровадити підприємства, які працюють з продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження, наприклад, кондитери, виробники овочевої продукції. До 20 вересня 2019 року на систему повинні перейти і всі малі підприємства. Впровадження HACCP не передбачено для компаній, які працюють з сирими продуктами (виробляють, зберігають, транспортують).

HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) - система аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок. Система НАССР є науково обґрунтованою, що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації й контролю небезпечних чинників.

У липні 2014 року Верховна Рада України ухвалила закон (проект № 4179а), який стосується гармонізації законодавства України та Європейського Союзу у сфері безпеки та якості харчових продуктів. Зазначений документ передбачає введення в Україні європейської моделі системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP.

Додати коментар
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.