Поради, за якими слід обирати рибу

27.08.2018 14:25
  • За словами підприємця, який торгує рибою на ринку «Шувар» Павла Пилипчука існує багато міфів щодо того, як правильно обирати рибу, які потребують спростування.

    «Сьогодні в мережі Інтернет існує безліч порад стосовно вибору свіжої риби. Складається враження, що це копіювання текстів зі старих радянських книжок. Ці поради часто вводять покупців в оману. Такі поради як «дивитись зябри або очі риби». Із цим можна погодитись, якщо це жива або охолоджена риба. Але що заважає продавцю відрізати голову? Це одразу нівелює ці дві поради. Десь 90% покупців рибної продукції віддають перевагу мороженим видам риби, бо вони дешевші і їхній термін зберігання набагато довший, що в свою чергу дає впевненість в їхній свіжості», – зазначив він.

    Покручена, крива риба – несвіжа

    За словами експерта, ця ознака скоріше свідчить про протилежне, тому що рибу складають у ящику, коли вона м’яка та свіжо виловлена. Заморозка відбувається на кораблі, який її виловив. Тому якщо така риба як скумбрія заморожена в неприродній позі і тверда – це хороший знак!

    Уся м’яка риба несвіжа й переморожена

    Це далеко не так, тому що існує безліч м’яких, ніжних сортів риби, наприклад, талісман. Його філе при повній розморозці надзвичайно м’яке. Про талісман навіть пишуть, що він “тане в роті”, тому і рекомендується смажити його напівпримороженим. А при купівлі потрібно звернути увагу, щоб філе було взято з нерозібраного пласта.

    Філе риби заморожене в льоді – переморожене

    Це просто один зі способів заморозки філе мінтая, філе тилапії, філе і тушки пангасіуса. Для риби найбільш пагубний ефект має повітря, тому одні види філе перекладають поліетиленом, інші покривають тоненьким шаром льоду. Але виробник ставить на таку риба вдвічі нижчу ціну, що компенсує витрати покупців.

    Не слід брати рибу, яка має бути в шарі льоду, а лежить на прилавку без нього, ця риба лежить давно і розморожена. Також не варто купувати рибу на відкритих лавках і ринках, де безпосередньо відбувається взаємодія риби з теплим повітрям, що пришвидшує псування, яке зупинити уже неможливо.

    Потрібен тільки постійний температурний режим, наявність закритого приміщення, а також морозильних камер низьких температур до -22°С. У таких умовах морожена риба за всіма стандартами може зберігатися до року.

    За словами Віктора Женчука, менеджера терміналу «Риба та морепродукти» на ринку «Шувар», свіжа річкова риба злегка пахне річкою, а морська – морем.

    Він рекомендує звертати увагу на пружність риби: якщо хочеться невеликий шматок риби у вигляді філе – натисніть на нього пальцем (як при перевірці м’яса). У свіжої риби м’ясо пружне та соковите, швидко відновлює форму.

    «Коли купуєте оброблену рибу, заглянь їй в черевце. У екземплярів, які досить довго пролежали на прилавку, кістки самі відстають від м’яса. У свіжої риби кістки відстають дуже важко.

    Звертайте увагу на плавники. Якщо плавник цілий, не пошарпаний і не загниває – значить, риба свіжа. Переконайтеся, що м’ясо риби щільно прилягає до кісток. На дотик м’якоть свіжої риби має бути пружною та добре триматися на хребті та ребрах», – відзначив експерт.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: