Яку агропродукцію експортує Україна

30.07.2018 11:30
  • За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами I півріччя 2018 року перевищує 37%.

    Визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові культури, насіння олійних, різні жири та олії – в основному, соняшникова, а також товари харчової та переробної промисловості. Їх сукупна частка в аграрному експорті становить 88%, зауважив науковець.

    За його словами, за січень-червень 2018 року проти торішніх показників за відповідний період зросли обсяги експорту в натуральному виразі цілої низки продуктів харчування.

    Зокрема, більш ніж у півтора разу – з 31 тис. т до 48 тис. т – збільшилися зарубіжні поставки яєць. Бобових овочів – в основному, гороху – експортували 54 тис. т проти 1 тис. т у січні-червні 2017 року. Обсяги поставок волоських горіхів на ринки країн світу зросли з 12 тис. т до 19 тис. т, а солоду – з 70 тис. т до 97 тис. т. Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів у загальній структурі українського агропродовольчого експорту, повідомив експерт.

    У І півріччі 2018 року зросла вартість експортних поставок м’яса птиці – зі 196 млн дол. США до 241 млн дол. США, а також масла – з 45 млн дол. США до 74 млн дол. США. Це зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції, пояснив Микола Пугачов.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: