Чорниця, полуниця та малина з України завоювали ринок ЄС

30.07.2018 07:15
  • Раніше на місці ягідної ферми Озеряна в Брусилівському районі Житомирської області стирчали бур’яни. А тепер – ось уже четвертий рік поспіль – чіткими довгими рядами ростуть кущі з кетягами оксамитової лохини.

    Озеряна – ферма невелика: близько 1 га. Але вже зараз серйозно розширюється: власники в 4,5 рази збільшують її площі і закладають нові плантації лохини. “Є плани і на ожину з малиною”, – розповідає Ярослав Мовчун, один із засновників господарства.

    За останні чотири роки експорт української замороженої полуниці збільшився в 4 рази, журавлини та чорниці – майже в 7 разів, а свіжої малини – аж в 316 разів, з 3,4 т в 2014-му до 1 тис. у в 2017 році, підрахували в Ukrainian Berries Association.

    Тільки за перші шість місяців 2018 року країна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $100 млн, підрахували в асоціації Укрсадпром. Це на 59% більше, ніж за аналогічний період 2017 го.

    Основними продуктами в товарній структурі експорту залишаються волоські горіхи ($64 млн), заморожені ягоди ($23 млн), яблука і груші ($8 млн). 60% українського експорту йде до країн Євросоюзу.

    У підкоренні Європи місцевим фермерам допомогла девальвація гривні. “Українські ягоди стали конкурентними в ціні”, – розповідає Ірина Кухтіна, президент Ukrainian Berries Association. І якщо в 2012-2013 роках країна в основному імпортувала заморожену ягоду (для переробки), то тепер бурхливо розвивається експорт, який вже переріс імпорт за обсягами постачання. При цьому зростає і внутрішнє споживання.

    Завоювання Європи

    У цьому році фермерське підприємство Українська ягода, розташоване в Житомирській області, планує половину вирощеної на своїх полях лохини продати на ринки ЄС. Туди ж вони відправлять більшу частину малини, попередньо її заморозивши.

    Директор компанії Тарас Баштанник розповів, що планує поставити на європейський ринок 260-300 т ягід. У минулому році обсяг експорту був меншим – 200 т.

    Саме ЄС – головний світовий споживач українських ягід. Наприклад, вітчизняну малину, ожину і смородину найбільше люблять в Польщі: туди в минулому році “пішло” майже 8,5 тис. т.

    Відразу 719 т української журавлини, чорниці та лохини “поглинули” Нідерланди, ще 1 тис. т цих ягід фермери з України відправили до Великої Британії, Польщі, Литви та в інші європейські країни.

    Крім того, в минулому році найбільший європейський виробник соків – нідерландський SVZ – відкрив підрозділ із закупівлі ягід в Україні.

    Тепер співвітчизникам доведеться навчитися і переробляти ягоди, вважає Ліліана Дмитрієва, власниця ягідного розплідника Брусвяна. Адже майбутнє галузі – за професійною переробкою або вирощуванням преміальних сортів. Це дозволить отримувати більшу маржу.

    Ще виростуть

    Ферма Озеряна – сучасне господарство не тільки за технологіями, але і за каналами продажів: велика частина ягід знаходить собі покупців у соцмережах – Facebook та Instagram. Мовчун із задоволенням відзначає, що внутрішній ринок зростає: середнє замовлення на одного клієнта за останні пару років подвоївся – з 2,7 кг до 4,6 кг.

    Попит в Україні дійсно збільшується. І пов’язаний цей процес з модою на здоровий спосіб життя, пояснює дієтолог Оксана Скиталінська.

    До того ж, як запевняє Кухтіна, покупці стають вимогливішими до якості. Це на руку спеціалізованим господарствам, адже їх продукція перевершує “класичних” виробників – звичайних селян або дачників з ринків.

    Щоравда, фермери поки відстають за обсягами виробництва, але постійно розширюють асортимент.

    Наприклад, у цьому році на прилавках магазинів з’явилася нішева ягода – жимолость.

    А лохина, яка ще недавно була досить рідкісним гостем на столах українців, в останні два роки стала звичним продуктом. “Лохина – топ продажів останніх років, – каже Дмитрієва. – Площі її виробництва зростають з неймовірною швидкістю”.

    Ще одна перспективна ягода – обліпиха, яка поки не стала популярною серед українських фермерів, але має всі шанси на це, вважає Дмитрієва. Зараз в країні закладають відразу кілька плантацій цієї культури. “Обліпиха добре росте на глинистому ґрунті, переносить заморозки і посуху”, – запевняє вона.

    З обліпихою чи без, але експерти одностайні: українська ягода продовжить свою експансію на зовнішньому і внутрішньому ринках.

    За матеріалами: НВ

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: