Майже вся чорна ікра, яку ми купуємо в наших магазинах, – українська

25.07.2018 11:25
  • За його словами, в Україні росте виробництво чорної ікри.

    “Це довгий бізнес: потрібно виростити стадо, треба займатися цим 10-12 років. Але зараз наші виробництва вже готові давати ікру і дають її в достатньо великій кількості, щоб експортувати. За ці два роки ситуація змінилася. По-перше, росте виробництво,  до того ж, ресурс не безкінечний, і він фактично вже вибитий. Не тільки в Україні, а й у інших країнах дике поголів’я вже майже знищене”, – зазначив Андрій Неліпа.

    Він підкреслив, що деякі виробники вирощують поголів’я на ікру в штучних умовах, а потім перетримують його в природних умовах за рахунок садкових ліній. Таким чином досягаються більш якісні смакові якості.

    “Наші дослідження показують, що через знищення рибних запасів забійної браконьєрської ікри вже майже не залишилося.  В Україні акваферм чи компаній, які спеціалізуються на виготовленні чорної ікри небагато — приблизно десяток. Проблема в тому, що ще два роки тому вони всі ховалися. На етапі вирощення стада й виходу на належні обсяги виробництва компанії були змушені ховатися, тому що вони ставали об’єктом рейдерства — це було небезпечно. Вже зараз, коли вийшли на певні обсяги експорту, ховатися непотрібно, виникає достатня кількість підприємств, які заявили про себе. Ринок вже сформований, але бізнес дуже непростий. Довгий і затратний”, – зазначив Андрій Неліпа.

    Він повідомив, що 50% виробленої ікри точно залишається в Україні. “У нас є культура споживання, попит. Наприклад, у наших магазинах майже вся ікра — це українська ікра офіційного виробництва. А на ринках — майже вся ікра контрабандна. Здебільшого це Китай і Польща. Росіяни теж купують китайську ікру і пересилають нам. Набагато дешевше купити ікру в китайців, а потім видати за свою і продати нам як ексклюзивний товар. Маркування теж нічого не гарантує: виробник може написати на упаковці що завгодно. Сьогодні обсяги дикої ікри насправді дуже локальні й невеличкі. Весь контрабандний потік — це Китай і Польща. Але в межах попиту і обсягу збуту в Україні відбулася заміна контрабандної дикої ікри на аквакультурну. Вона достатньо якісна, хоч це не ізраїльська чи французька ікра, яка орієнтована на luxury-сегмент”. – зазначив експерт.

     

    За матеріалами: hromadskeradio.org

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: