Як киянин проміняв автомобільний бізнес на вирощування ягід

14.07.2018 15:00
  • Коли вперше задумалися про вирощування лохини, про цю ягоду в Україні ще майже ніхто не чув. Перших два роки і врожаї не радували, і продавати ягоду було важко: про ферму ніхто не знав. Тому фермерові доводилося просто дарувати продукцію знайомим.

    Зараз Мовчун погоджується, що вирощування лохини — справа прибуткова, але, говорить, що легко не буває.

    «Цю справу потрібно не просто дуже любити — нею потрібно горіти», — говорить він.

    На виробництві задіяна уся родина. Під час збору у полі проводять близько 16 годин на добу, збираючи з плантації не менше тонни ягід.

    Тепер сімейне господарство Мовчунів освоює нові для себе культури: почали вирощувати полуницю та ожину. Але ці ягоди не будуть збувати у свіжому вигляді — з них виготовлятимуть джеми.

    Фермер говорить, з власного досвіду засвоїв, що ягоди люблять сонце та воду, тому потрібно ретельно обирати ділянку і подбати про те, щоб плантація поливалася не менше як п’ять разів на добу. І збирання, до речі, також потрібно проводити в оптимальний час, адже ягода не долежуватиме як, скажімо, груша чи помідор. Найбільшого ж клопоту, за його словами, завдають птахи.

    Але, попри усі труднощі, своєю справою фермер задоволений.

    «Цілий рік чекаю моменту збору ягід. Я щасливий», — говорить Мовчун і закидає до рота цілу жменю ягід.

    Нагадаємо, лохина є найприбутковішою ягодою для вирощування в Україні. Минулого року українські фермери заробили на експорті лохини і журавлини $8,5 млн. За словами Тетяни Гетьман, експерта плодоовочевого ринку Східної Європи, за чотири останні роки експорт лохини зріс у 20 разів.

    Експерти стверджують, що лохина є високорентабельною ягодою і може принести до 300% прибутку, попри те, що окупається за 5 років. У середньому, кущ лохини плодоносить протягом 20-30 років.

    За матеріалами: agroday.com.ua

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: