Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних: аргументи прибічників Від сировинної України до інноваційної  Чи будемо з врожаєм: як затяжна зима вплинула на посівну 2018  Чорніше чорного: найдорожча курка несе чорні яйця  Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Монополія на ринку азотних добрив призводить до значних втрат аграріїв Вільна ніша – як заробити на вирощуванні ожини   Українські аграрії використовуватимуть передові технології захисту рослин  7 лайфхаків, як вберегтися від аграрного рейдерства  Чи бути українському равлику в шоколаді? Добре там, де нас немає, або історія успіху оливкового бізнесу Чи не ворог держава українському фермерові?  Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

На ринок молока повертаються кризові явища

07 травня 2018
Переглядів:
1382
IMG_4488_0.jpg

Виробники молока в Україні схвильовані зниженням рентабельності. Підстави для хвилювання справді є. Економіст інвестиційного відділу ФАО Андрій Ярмак пояснив на цифрах в чому суть цих побоювань.

«Коли ми говоримо про те, що ціна на молоко за підсумками перших чотирьох місяців поточного року знизилася на 6,7%, ми не повинні забувати, що за цей же період ціни на кормовий концентратний мікс для молочного тваринництва зросли рівно на третину, тобто на 32,9%! Саме цим, а не тільки цінами на молоко, пояснюється стурбованість фермерів-молочників» - зазначає Андрій Ярмак.

Також експерт звертає увагу на корми. Виявляється, що найбільшою проблемою молочників був соняшниковий шрот. В поточному році ціни на нього підскочили на 80,2%! В минулому році за цей же період ціни на шрот соняшника не змінювалися взагалі.

Тому фермери зараз вимушені шукати заміну соняшниковому шроту в раціонах, і тут вже непоганим варіантом стає фуражна пшениця, яка за звітний період подорожчала найменше з кормових компонентів – лише на 6,3%. Отже, зараз – це найдешевший кормовий компонент на ринку, який в грудні 2017 року коштував більше, ніж соняшниковий шрот. Кукурудза також стала більш доступною на фоні шротів.

Традиційно найдорожчий компонент – соєвий шрот – теж подорожчав досить відчутно. І хоч в відсотках подорожчання було співставне з тим, що додала в ціні кукурудза, і в рази меншим, ніж зростання по соняшниковому шроту, у вартості однієї тони соєвий шрот додав понад 2,1 тисячі гривень. Отже, найбільшим викликом для молочників стають саме корми, і тут потрібно максимально залучати альтернативні можливості по використанню джерел білку, щоб не втратити прибутковість протягом періоду низьких цін на молоко.

В квітні УМІ знизився відразу на 13,3%, що стало найрізкішим падінням індексу за 38 місяців, або за три роки і два місяці! В останнє так різко прибутковість виробництва молока падала в лютому 2015 року. Отже, кризові явища до ринку повертаються. І саме це спричиняє бурхливу реакцію виробників молока на відносно незначне зниження цін на молоко, адже їхня прибутковість залежить не тільки від доходів, але й від витрат.

Для порівняння – минулого року УМІ в квітні знизився на 2,9%, у 2016 році – взагалі не змінився, а в 2015 році навіть зріс в квітні на 7%. Але тоді, потрібно визнати, прибутки були ще нижчими, ніж зараз.

Отже, проаналізуємо прибутки реальні, в співставних показниках. Цей аналіз показує, що гіршим ніж квітень 2018 року з точки зору прибутків від виробництва молока був лише квітень 2015 року. Більше ніколи в історії професійних виробників молока вони не заробляли так мало, як в квітні 2018 року. І це вже є проблемою. Адже наступний місяць не гарантує припинення темпів падіння прибутковості. Більше того, в травні, як правило, прибутки виробників молока падають.

За перші чотири місяці 2018 року виробники молока отримали на 8,2% менше прибутку, ніж за той самий період попереднього року. Якщо ж порівнювати прибутки з середніми за шість років за той самий період, то падіння прибутків також було відчутним – на 6,3%.

Поки що це не є катастрофою. Але тенденції в цінах на корми не можуть не лякати будь-якого адекватного професійного молочника.

Чи допоможе нам світовий ринок? Поки що ситуація на ньому є значно кращою, ніж варто було б очікувати, враховуючи фундаментальні чинники. Масло, не зважаючи на певний негатив в трендах, і далі є значно дорожчим, навіть ніж в минулому році. СОМ теж, поки що, не обвалюється, хоча окремі країни починають демпінгувати, щоб позбавитися зайвих запасів. Але це привертає увагу до даного джерела білку, і дає надію на стимулювання світового попиту.

Отже, все, як завжди, залежить від ефективності та кмітливості переробників в питаннях розвитку експорту молокопродуктів. А також від виробників, якщо вони, врешті, вийдуть на будівництво власного підприємства з переробки молока.

 

 

 

07 травня 2018 10:04
переглядів:
1382

 ОСТАННІ КОМЕНТАРІ