Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних: аргументи прибічників Від сировинної України до інноваційної  Чи будемо з врожаєм: як затяжна зима вплинула на посівну 2018  Чорніше чорного: найдорожча курка несе чорні яйця  Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Монополія на ринку азотних добрив призводить до значних втрат аграріїв Вільна ніша – як заробити на вирощуванні ожини   Українські аграрії використовуватимуть передові технології захисту рослин  7 лайфхаків, як вберегтися від аграрного рейдерства  Чи бути українському равлику в шоколаді? Добре там, де нас немає, або історія успіху оливкового бізнесу Чи не ворог держава українському фермерові?  Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Майже 90% виробників замовчують наявність трансжирів у своїх продуктах

326.jpg

Український виробник вказує на етикетці всі інгредієнти складу своєї продукції лише в 10% випадків. У зв'язку з цим, контроль за дотриманням вимог до маркування продуктів харчування необхідно посилювати. Так вважає професор кафедри товарознавства, управління безпекою та якістю Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко.

"Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів, який був прийнятий в Україні ще п'ять років тому, зобов'язує вказувати на етикетці не тільки наявність рослинних жирів, але і те, в якому вигляді вони використані. Згідно з регламентом, виробники повинні чесно писати, чи використовуються рослинні олії в натуральному вигляді, або рослинна олія гідрогенізована. Так, як це відбувається в Євросоюзі. Регламент зобов'язує вказувати наявність і транс-ізомерів жирних кислот. У нас же, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються", - зазначила вона.

Також, за словами Сидоренко, недобросовісні виробники часто обманюють споживачів, вказуючи на етикетках інформацію тільки про наявність рослинних жирів, приховуючи при цьому, що мова насправді йде про транс-ізомери жирних кислот.

"Деякі виробники дозволяють собі писати в маркуванні - замінник какао-масла. Звісно, що фахівці розуміють, що йдеться про гідрогенізовані жири, але звичайний споживач найчастіше не звертає на це уваги і без всяких побоювань купує продукт. У маркуванні морозива, наприклад, вказують - рослинна олія. А на практиці мова про транс-ізомери жирних кислот", - розповіла експерт.

Для фальсифікації молочної продукції найчастіше використовують пальмову олію. Обсяги її імпорту в Україну за останні два роки побили всі рекорди.

У БПП та Опоблоці вже заявили про готовність обмежити використання пальмової олії в Україні на законодавчому рівні.

Радикали, в свою чергу, навіть зареєстрували відповідний законопроект.

З цього приводу свою думку висловив депутат Тригубенко. Він пояснив, що тотальна заборона використання пальмової олії в продуктах харчування може спровокувати подорожчання кінцевих товарів, проте, за його словами, це логічно, тому що "пальмою" замінюють сьогодні натуральні тваринні масла, чого категорично не можна допускати.

"Щодо законопроекту про заборону - не дивлячись на всі його недоліки, думаю, він гідний уваги. Згодом ми завжди зможемо внести правки і доопрацювати цю ініціативу, але робити перший крок все ж треба", - вважає політик.

За матеріалами: УНН

Додати коментар
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.