Чорніше чорного: найдорожча курка несе чорні яйця | AgroNews
        
        
        
        
        
        
              
              
        

        
        
        
        
      
        
              

        
        
    
    
        
        

Чорніше чорного: найдорожча курка несе чорні яйця

Ayam Cemani

Чорний півень (Ayam Cemani) є рідкісною породою курей. У перекладі з індонезійської мови аям означає курка, а Цемані – назва села на Середній Яві. Птах цієї породи повністю чорний: оперення чорне з зеленуватим блиском, чорні ноги і нігті на пальцях ніг, чорний дзьоб і язик, чорний гребінь і борідка, чорне м’ясо і кості і навіть органи темні. Незважаючи на численні чутки, їхня кров не чорна, хоча темніша ніж у курей інших порід. 

У 2011-му році генетики виявили, що незвичайний колір м'яса та внутрішніх органів цих птахів (явище, зване фибромеланозис) пов'язаний з мутацією гена ендотелін-3 який відповідає за розвиток клітин, що виробляють фарбувальні пігменти - надмірна кількість пігменту і викликає почорніння не тільки шкіри і кісток, але і внутрішніх органів. 

З недавнього часу Ayam Cemani набирають популярності в США та Європі. Півні важать 2-2,5 кг, вага курей – 1,5-2 кг. Яйця важать в середньому 45 г. Чорні кури дуже дорогі. Їхня ціна коливається від 10 до 100 USD. Птахи з гіперпігментацією набагато дешевші. Незважаючи на високу ціну, виведення величезної кількості «чистих» курчат аям цемані – справа нелегка. Необхідно використовувати при розведенні інбридинг (англ. Inbreeding, від in – «всередині» і breeding – «розведення» – схрещування близькоспоріднених форм в межах однієї популяції). Тільки з 40% запліднених яєць, поміщених в інкубатор, вилуплюються курчата.

Та окрім екзотичного зовнішнього вигляду цієї породи курей науково підтверджено унікальні лікувальні властивості їхнього м'яса. Воно містить підвищений рівень карнозину - пептиду, який продають в якості харчових добавок. Люди приймають карнозин для росту м'язової маси, уповільнення старіння, при діабеті і навіть аутизмі, і як показали дослідження, м'ясо чорних курей - один з найбагатших природних джерел цього з'єднання.