За 10 років країни, що розвиваються, обженуть розвинуті країни у виробництві молока | AgroNews
        
        
        
        
        
        
              
              
        
        
        
        
      
        
              

        
        
    
    
        
        

За 10 років країни, що розвиваються, обженуть розвинуті країни у виробництві молока

 (1).jpg

Виробництво молока протягом наступних 10 років зростатиме повільнішими темпами, ніж у минулі три роки. Про це свідчать прогнози FAO та OECD. До 2026 року прогнозується нарощення виробництва на 22% (більше ніж 170 млн т), порівняно з 2014-2016 рр (806 млн т у 2016 році).

Наразі розвинені країни і країни, що розвиваються, займають приблизно рівні частки у світовому виробництві молока, проте за наступні 10 років ситуація на ринку зміниться і розвинені країни поступляться лідерством. Очікується, що у 2026 році розвинені країни вироблятимуть 44% всього молока, в той час як країни, що розвиваються, наростять частку до 56%. Останні наростять виробництво екстенсивним шляхом: збільшуватимуть поголів’я і продуктивність стада, тим самим через десять років забезпечать приріст виробництва молока на +34%, порівняно з 2014-2016 рр. Розвинені країни вироблятимуть додатково +10% молока. При цьому молочне поголів’я зменшуватиметься, а надої – зростатимуть.

Останніми роками на глобальному ринку молока домінували розвинені країни. Найбільшим виробником минулого року був Європейський Союз, частка у світовому виробництві якого становить біля 20%. У топ-5 також входять Індія - 19%, США – 12%, а також Китай і Пакистан, які займають по 5%.

У наступному десятиріччі спостерігатиметься активне нарощення виробництва молока в країнах, що розвиваються. Здебільшого ця тенденція стосуватиметься Азії, значна частка припадатиме на Індію та Пакистан. За прогнозами FAO та OECD Індія покаже найбільше зростання, обжене Європейський Союз та стане найбільшим виробником молока у світі. Частка цієї країни за 10 років зросте до 23%, проте переважна більшість продукції споживатиметься всередині країни у непереробленому вигляді. Розвинені країни: ЄС і США, - показуватимуть повільніший річний темп зростання, порівняно з минулим десятиріччям. Їх частки на світовому ринку знизяться з 20% до 18% та з 12% до 11% відповідно. Однак вони залишаться основними гравцями на експортних ринках для оброблених молочних продуктів, а саме масла, сиру, сухого знежиреного молока і сухого незбираного молока.

Протягом наступного десятиріччя у країнах, що розвиваються, збільшиться споживання оброблених молочних продуктів: сухого молока та масла, що пов’язано зі зростанням доходів населення у країнах Азії та Близького Сходу, - прокоментувала Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу". – Разом із тим споживання молочних продуктів у свіжому вигляді залишатиметься на високому рівні. Адже країни, що розвиваються, споживатимуть близько 3/4 світового виробництва свіжих молочних продуктів».