Реалії українського ринку зерна: експорт зростає, споживання – падає | AgroNews
        
        
        
        
        
        
              
              
        
        
        
        
      
        
              

        
        
    
    
        
        

Реалії українського ринку зерна: експорт зростає, споживання – падає

IMG_3118.jpg

Які позиції України на світовому ринку зерна? І які фактори впливають на ринок зернових культур України? Що стримує в Україні ринок зернових нішевих культур? Відповіді на ці питання журналісти ІА AgroNews.ua знайшли на Форумі зернопереробників-2017, що пройшов нещодавно в Одесі.

Середньорічний приріст показників виробництва і споживання зернових в Україні за останні 5 сезонів характеризується активним нарощуванням експорту і, в той же час, скороченням внутрішнього споживання. Про це заявив під час своєї доповіді, аналітик аграрного ринку Андрій Купченко.

Зокрема, він зазначив, що приріст за вищевказаний період в сфері виробництва зерна склав в середньому 1% щорічно, а експорт зростав в середньому на 14% кожен наступний сезон. При цьому, споживання зернових на українському ринку скорочується на 3%, а запаси меншають на 2% щорічно. В цілому, лише за 5 років обсяги експорту українського зерна збільшились на 80%, сягнувши рекордних 39,9 млн. тон за результатами 2016/17 МР.

Тенденції: Єгипет скоротив закупівлі української пшениці, Індія збільшила обсяги в 56 разів

Також середньомісячний обсяг експорту пшениці за останні три маркетингові роки збільшився на 60% - з 0,9 млн. тон в 2014-15 МР до 1,5 млн. тон в 2016-17 МР.

Що ж стосується географії експорту, то основними покупцями української пшениці у 2016/17 МР стали Єгипет, Індія, Бангладеш, Таїланд та Індонезія. При цьому на тлі істотного скорочення внутрішнього виробництва, Індія в 56 разів збільшила обсяги закупівлі пшениці в Україні.

У свою чергу, ще один великий споживач українських зернових - Єгипет, з огляду на високу конкуренцію серед світових постачальників, скоротив закупівлі української пшениці і посилив вимоги до імпортованих партій.

Приріст виробничих витрат при формуванні врожаю 2017 р оцінюється в + 20% до показника попереднього сезону

Певний вплив на ринок зернових культур України чинять такі фактори, як:

• Профіцит світової пропозиції зернових культур, зростання запасів і висока конкуренція серед ключових експортерів

• Приріст виробничих витрат при формуванні врожаю 2017 р оцінюється в + 20% до показника попереднього сезону

• На тлі скорочення чисельності населення (-7% за 5 років) і поголів'я с/г тварин (-10%) відзначається зниження внутрішнього попиту на сировину

• Зупинка декількох хімічних підприємств і антидемпінгові мита на імпорт зумовили ризик формування дефіциту мінеральних добрив

Яка ситуація на нішевому ринку зернових?

За словами Андрія Купченка, низька врожайність є основним стримуючим фактором розвитку сегмента жита. При середній урожайності жита на рівні 27,5 ц/га, що на 30% нижче середньої урожайності пшениці, при співставних виробничих витратах, ціна реалізації жита на сьогодні на 20% нижча за ціну пшениці. В результаті спостерігається активний імпорт білоруського жита. І якщо, спочатку імпортувалась сировина для переробки в борошно, то сьогодні перевага надається імпорту готової продукції. У 2016/17 МР Україною імпортовано 1,4 тис. тон жита і 36,8 тис. тон житнього борошна.

Що ж стосується ринку гречки, то тут характерна найменша врожайність серед зернових культур (на рівні 11,5 ц/га у 2016/17 МР), яка компенсується високими цінами на тлі стабільного попиту. При цьому, навіть при невеликому збільшенні обсягів виробництва, які у 2017/18 МР прогнозуються на рівні 198 тис. тон, проти 176 тис. тон у 2016/17 МР, спостерігається зниження цін в сегменті. Так, з липня ціни на гречку в Україні знизились на 19%. Що стосується імпорту, то у 2016/17 МР на зовнішніх ринках закуплено близько 9,2 тис. тон гречки, проти 8,1 тис. тон в 2015/16 МР

Позитивна динаміка характерна для ринку гороху. Високий попит і прийнятні ціни зумовили і нарощування виробництва гороху в Україні. Крім того, для фермерів горох є добрим попередником для основних культур. За нашими оцінками у 2017/18 МР валовий збір цієї культури в Україні сягнув 1,1 млн. тон, що дозволить сформувати експортний потенціал на рівні 750 тис. тон. Основні імпортери українського гороху в 2016/17 МР: Індія (36%), Пакистан (16%), Туреччина (12%).

Катерина Звєрєва, AgroNews.ua

 

 

Додати коментар
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.