Небезпечна хвороба може повністю знищити урожай винограду

11.09.2017 12:30
  • Їх багато, але є дві найпоширеніші -мілдь та оїдіум.

    “Перша вражає листя, а друга – грона, – пояснив Іван Когут, виноградар з 25-річним стажем. Оїдіум – дуже небезпечна хвороба, адже може знищити частину врожаю, або й весь. Цього року в Україні виникли сприятливі умови для її поширення, адже цей грибок розвивається у спеку. Різкі перепади температури й висока вологість лише пришвидшують розвиток оїдіуму. Хвороба однорічна. Сам грибок живе у грунті й між листковими пазухами”.

    Іван когут розповів про  ознаки цієї хвороби. Ягода вкривається білим нальотом, схожим на муку, у результаті її ріст блокується, шкірка не розвивається, але оскільки коренева ситема рослини працює, то через деякий час ягода розтріскується, висихає або починає гнити. Та навіть якщо ягоди ще чисті, перші ознаки хвороби можна помітити на листках.

    Для цього потрібно взяти один листок і розім’яти його між пальцями. Якщо при цьому ви відчуєте неприємний запах, який нагдадує сморід гнилого оселедця, то грибок уже почав розвиватися і недовзі перейде на грона. 

    Найчастіше хвороба вражає сорти “Ізюминка”, “Рута”, “Аркадія”. Але разом із тим є сорти, які стійкі до цієї хвороби. Серед них – “Хрустик”, “Катруся”, “Ватра”, “Світлина”. 

    Щоб вберегти майбутній врожай, виноград потрібно декілька разів обробити спеціальними препаратами. Щоб їхня дія була ефективнішою, препарати потрібно чергувати. Перше оприскування слід проводити тоді, коли на лозі з’являються три листочки, а наступне, коли виноград відцвіте, а ягоди розвинуться до розміру сірникової головки. Потім ще два рази треба обробляти дерева під час дозрівання, повторюють обробляння через два тижні.

    На цей час виноград вже майже дозрів, тому хімічні препарати краще не використовувати. Натомість можна обробити дерева звичайною харчовою содою, вона також припинить розвиток грибка. Розчин готується так: на 10 літрів води потрібно взяти 100 грамів соди і покропити цим розчином виноградну лозу. Але якщо ягода вже розтріскалася, то проводити обробку пізно. Такі ягоди треба просто вирізати й викинути, щоб грибок не поширювався.

    За матеріалами: expres.ua

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: