Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних: аргументи прибічників Від сировинної України до інноваційної  Чи будемо з врожаєм: як затяжна зима вплинула на посівну 2018  Чорніше чорного: найдорожча курка несе чорні яйця  Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Монополія на ринку азотних добрив призводить до значних втрат аграріїв Вільна ніша – як заробити на вирощуванні ожини   Українські аграрії використовуватимуть передові технології захисту рослин  7 лайфхаків, як вберегтися від аграрного рейдерства  Чи бути українському равлику в шоколаді? Добре там, де нас немає, або історія успіху оливкового бізнесу Чи не ворог держава українському фермерові?  Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

У сезоні 2017/18 очікується один із найнижчих за останні роки обсягів виробництва яблук

Про європейський та світовий ринок яблук розповів Єген Кузін, менеджер ЗЕД проекту “Апк-Інформ: овочі та фрукти”. 
 

Підсумки сезону 2016/17

Виробництво в ЄС в 2016 році склало 11,747 млн. тон, що на  2,2%, або 260 тис. тонменше, ніж було прогнозовано. Головні коригування включали збільшення виробництва у Австрії на 82%, Чехії – на 38%, Угорщині – на 11%, та зменшення у Великобританії на 27%, Румунії – на 12%, Польщі – на 4%.

Запаси яблук в ЄС, 2014-15 – 2016/17, тон


 

Запаси яблук в ЄС станом на 1 липня 2017 року, тон


 
Споживання яблук в ЄС знизилося, але частка клубних сортів і органічної продукції зросла. На зовнішніх ринках збуту спостерігалась нестабільність через заборони в РФ, зниження експорту у Північній Африці та незначне зростання експорту в Азію. Також, сезон характеризувався відсутністю зростання цін на яблуко в порівнянні з минулим роком.

Прогнози виробництва яблук у 2017 році

Сезон 2017/18 в ЄС почався з відносно м’якої  зими в більшості виробничих регіонів та раннім початком цвітіння. Проте, спостерігались дві хвилі заморозків: в останній декаді квітня та 8-10 травня, коли протягом декількох годин температура падала до мінус 5-8 градусів за Цельсієм. Аномально спекотне літо та град в Італії довершують картину погодних умов в ЄС перед початком сезону.

За даними WAPA (The World Apple and Pear Association: WAPA),  загальний прогноз виробництва яблук у 2017 році в країнах ЄС-21 становить 9,343 млн тон, у решті 7 країнах – 64,6 тис. тон, всього у ЄС-28 – 9,408 млн тон. У Швейцарії виробництво яблук прогнозується на рівні 108 тис. тон.
 

Динаміка виробництва яблук в ЄС, 2007-2017, тис тон


Більш низькі, ніж в 2017 році, обсяги виробництва яблук відзначалися лише в 2006 та 2007 році. Загалом, рівень виробництва яблук в ЄС у 2017 році буде на 20% меншим у порівнянні з 2016 роком, на 23% нижчим ніж середній рівень за останні 3 роки, на 19%нижчим, ніж середній рівень за останні 5 років та на 15% нижчим, ніж середній рівень за останні 10 років.

Виробництво яблук в країнах ЄС-21, 2016-2017 роки


Ймовірно, ми спостерігатимемо відновлення виробництва після його падіння у Австрії на 68%, у Хорватії на 89%, в Угорщині на 26%, у Словаччині на 82%. Значне зростання врожаю прогнозується в Португалії – на 19%. Незначне зниження відбудеться в Іспанії – на 4%, та Румунії – на 8%. У 2017 році 9 країн матимуть рекордно низький рівень виробництва за останню декаду – зокрема, виробництво у Бельгії впаде на 46%, а у Словенії – на 50%.

У найбільших чотирьох країнах-виробниках яблук в ЄС – Польщі, Франції, Італії та Німеччині – виробництво яблук впаде на 29%, 8%, 23% та 46% відповідно.
 

Динаміка виробництв яблук в топ-4 виробниках ЄС, тис тон


 
Сортова структура Виробництва яблук в ЄС у 2016 та 2017 роках виглядатиме наступним чином:



 
Нові та клубні сорти яблук в ЄС, за прогнозами, показують значні зміни в структурі:



Виробництво органічних яблук у 2017 році зросте з 220 до 232 тис тон.
 

Виробництво органічних яблук, 2017 рік


Частка яблук для переробки  у 2017 році зросте на 3% у порівнянні з минулим роком.
 

Частка свіжих яблук та яблук для переробки, 2016-17, тис тон


 
Загалом, у 2017 році очікується один з найнижчих обсягів виробництва яблук за останні роки. Ймовірно, ми спостерігатимемо зростання ціни на яблуко для переробки, а також зростання імпорту і падіння експорту яблук.

Значне падіння виробництва яблук очікується в Польщі, але все одно, країна вироблятиме достатньо яблук для експорту. Зниження виробництва вірогідне також в Італії, але її внутрішній ринок, за прогнозами, залишатиметься стабільним. Експортери, скоріше за все, робитимуть акцент на німецький ринок.