Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних: аргументи прибічників Від сировинної України до інноваційної  Чи будемо з врожаєм: як затяжна зима вплинула на посівну 2018  Чорніше чорного: найдорожча курка несе чорні яйця  Європейський досвід: сільське господарство по-баварськи  Монополія на ринку азотних добрив призводить до значних втрат аграріїв Вільна ніша – як заробити на вирощуванні ожини   Українські аграрії використовуватимуть передові технології захисту рослин  7 лайфхаків, як вберегтися від аграрного рейдерства  Чи бути українському равлику в шоколаді? Добре там, де нас немає, або історія успіху оливкового бізнесу Чи не ворог держава українському фермерові?  Відгодівля та переробка ВРХ: Як заробити у найбільшій вільній ніші українського агробізнесу? Компанія UKRAVIT постійно рухається вперед, створюючи нові інноваційні продукти Контроль шкідників за європейськими стандартами: Pest-control  Виробник насіння майбутнього збільшує інвестиції в Україну уже сьогодні  Страхування має бути необхідною умовою при розвитку бізнесу кожного садівника  Олександр Марюхніч: “Якщо прагнеш змін – почни з себе”   Ринок зерна України: від експорту сировини до готової продукції     Як захистити врожай ріпаку озимого? Поради спеціаліста   VELES AGRO – український бренд європейської якості підкорює «Битву Агротитанів»     VELES AGRO ТЕХНІКА, ЩО ЛАМАЄ СТЕРЕОТИПИСубсидування - найбільш поширений шлях підтримки державою агрострахування в світіІсторія агроуспіху: DuPont PioneerЗахистити зібраний врожай від гризунів допоможуть ефективні родентициди від Групи компаній UKRAVITАнна Бабіч: Аби вижити в умовах непередбачуваного ринку, агрокомпаніям варто зрозуміти "силу багатьох"Компанія МАЇС презентувала оновлену лінійку гібридів кукурудзи під час семінару на ЧеркащиніАграрію важливо раціонально використовувати пестициди та агрохімікати для збереження власного врожаюПерепади температури негативно вплинули на майбутню врожайність пізніх ярих культурЗворотній зв’язок із фермером: Група компаній UKRAVIT взяла активну участь у Днях поля по всій території України

 

Українці шоковані космічними цінами на овочі нового врожаю

04 липня 2017
Переглядів:
7249
AgroNews04071717.jpg

Вже початок липня, а ціни на молоду картоплю, капусту, коренеплоди зашкалюють, наближаючись до 20 гривень за кіло капусти або моркви. Це в 5-6 разів дорожче, ніж було рік тому. Наприклад, в Києві капуста в червні 2016-го коштувала 2,55 грн/кг, зараз більше 19!

Експерти агроринку кажуть, що ціни сказилися через неврожай, так як була пізня холодна весна. Ще одна, але не настільки значна причина, – запрацювала асоціація з ЄС, через яку наші ранні овочі пішли на експорт, потягнувши за собою ціни на внутрішньому ринку. Що буде з цінами влітку, і на підставі даних Держстатистики склало рейтинг найдорожчих і найдешевших регіонів.

ОВОЧІ. За даними аналітиків проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", молода картопля за рік подорожчала на 23%, тобто до 8-9 грн/кг в опті, або до 16-19 грн/кг в роздробі. Очевидно, що за такою ціною її беруть неохоче, вона псується, її доводиться списувати. Але ціну торгівля все одно поки тримає – пропозиція невелика, а залишки старого врожаю вже є нікчемними.


Зате до осудних 10 грн/кг подешевшали огірки і кабачки. Дорожнечу капусти, буряка і моркви виробники пояснюють також і зменшенням площ під насадженнями капусти через провал за цінами в 2016 році.

Аналітик Української аграрної конфедерації Дмитро Дейна нагадує, що додатковим фактором для високих цін стала ще й пізня морозна весна, через яку грунтовий урожай запізнився. А тепличні овочі завжди були дорогими.



ДОРОЖЧАЄ ВСЕ. Як видно з інфографіки, за рік подорожчали не тільки овочі, але і м'ясо, молоко, хліб. Зростання цін склав в залежності від регіону 7-28% на хліб, 4-14% на ковбасу, 12-32% на м'ясо, 27-30% на молоко, хліб. Трохи стриманіше (в середньому на 5-7% зростання за рік) поводяться ціни на бакалію. А ось гречка подешевшала в 1,5 рази.

За словами гендиректора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, ціни на свинину і яловичину ростуть після так званого відкладеного подорожчання 2015-16 рр., коли товщина гаманця покупців стримувала зростання вартості м'яса і сала. В результаті пропозиція делікатного товару перевищувала попит, і ціна його підвищувалася навіть нижче рівня інфляції – на 5-8 грн/рік за кіло.

"Тепер ситуація інша – худоби і свиней вирощують менше, а торгівля більше не орієнтується на покупців з невисокими доходами, так як ці люди переходять на дешеву курятину. Заможні люди платитимуть за м'ясо і 100 грн/кг, і більше, – пояснив Дорошенко. – А гречка подешевшала тому, що ціни на неї були спекулятивними. Однак факт – так дорого ще не було!"

ПРОГНОЗИ. Експерти поки не пророкують традиційного літнього "обвалу" цін. "Не думаю, що в цьому році дешеві овочі дадуть річну дефляцію, хоча невелике, на 3-5 грн/кг, зниження буде", – прогнозує Дейна. Дорошенко каже, що нижче 10 грн ціна молодої картоплі та інших компонентів борщнабору навряд чи впаде. Зате він очікує зростання вартості м'яса і м'ясопродуктів ще на 12-15 грн/кг: "До кінця року ціни на них точно підвищаться, але, можливо, влітку стабілізуються на нинішньому рівні".

Підготовлено за матеріалами Businessua.com

04 липня 2017 15:41
переглядів:
7249
Додати коментар
Вміст цього поля є приватним і не буде доступний широкому загалу.

 ОСТАННІ КОМЕНТАРІ