Як фермер на Вінниччині трюфелі вирощує

15.03.2017 08:33
  • Ідея вирощувати трюфелі у Олександра Джиги виникла досить давно.

    «Мій батько – син лісника. І ми в дитинстві дуже часто збирали ці делікатесні гриби. Правда, називали їх «волове серце». Уже пізніше мій товариш Володя запитав мене, чи знаю я про такі гриби, як трюфелі. Ми почали розбиратися, і це дійсно виявилися трюфелі», – говорить Олександр Джига.

    Пізніше аграрій прочитав дореволюційну старовинну книгу «Вирощування трюфелів в південних губерніях Російської імперії», де зазначалося, що дані делікатеси культивуються на території України, зокрема в Піщанському, Ямпільському, Крижопільському районах Вінницької області та на території Бессарабії.

    «За часів правління Петра I трюфелі стали вирощувати поміщики, і товар масово експортували до Франції, тоді як самі французи лише через століття навчилися їх культивувати», – розповідає аграрій.

    Олександр Джига трюфелі вирощує на 1,5 гектара. Одна з ділянок знаходиться в дубовому гаю, яку посадив на просторах Вінницькій області видатний полководець Олександр Суворов. Саме в цій посадці поміщики вирощували делікатеси. Найлегшим для культивації є чорний трюфель. Найдорожчий – трюфель італійський білий, його ціна становить від 2 000 до 6 000 євро за один кілограм.

    Чому в Україні вигідно вирощувати трюфелі

    Аграрій переконаний, що територія України є надзвичайно зручною для культивування трюфелів, оскільки у нас сприятливий континентальний клімат і достатньо вологи. А ніша для вирощування білих і чорних трюфелів абсолютно вільна. При цьому не варто боятися обвалу цін на даний продукт.

    «Упевнений на 99 відсотків, що обвалу цін на ці гриби не буде. Поясню чому. У Франції в післявоєнні часи за один сезон збирали до 300 тонн делікатесу. Але в 2010-2011 роках урожай грибів склав лише 25 тонн. Експерти пов’язують це із занепадом сільського господарства, масовим поширенням інших грибів і з глобальним потеплінням», – пояснює аграрій.

    Також відомо, що у Франції 75% дикорослих трюфелів загинули через посуху в 2003 році. Тому, якщо не вживати ніяких заходів, врожаї трюфелів на рік становитимуть всього лише десять тонн.

    «Зазначу, що в Україні вже формується культура споживання делікатесу, що передбачає підвищення попиту», – говорить Олександр Джига.

    За словами бізнесмена, перед тим як закласти перші плантації грибів, він співпрацював з мікологом, який протягом 25 років займався вивченням чорного річного трюфеля.

    «Міколог навчився за допомогою певної технології розмножувати дріжджову форму гриба, щоб отримувати мікоризу на рослині. Пізніше я доповнив і удосконалив технологію «активації» спорів, після чого стала можливою закладка трюфелів», – розповідає аграрій.

    З чого починати вирощування

    Є два варіанти створення трюфельної плантації. Перший полягає в висаджуванні інокульованих («заражених» спорами трюфеля) саджанців дерев в піщано-глинистий грунт, де багато таких елементів, як сірка, залізо та кальцій, а також органічних залишків рослин, які добре прогріваються сонцем.

    Другий варіант полягає в тому, що «активовані» шляхом інокуляції спори дорогоцінного гриба висаджуються на вже існуючі плантації дерев, які стануть «господарями» для трюфеля. При цьому їх попередньо стерилізують і збагачують спеціальними мікроелементами і стимуляторами для приживлення мікоризи.

    «Щоб швидше отримати перший урожай цінних грибів, оптимальним варіантом буде знайти вже заражені спорами трюфельні плантації, закладені колись поміщиками, так як цей гриб може прекрасно плодоносити на одній території протягом століття. А ось максимальний урожай трюфеля отримують через 20 років – близько 20 кг, а це 40 000 доларів з гектара на рік», – говорить Олександр Джига.

    Щоб закласти один гектар трюфеля плантації, необхідно придбати інокулювані («заражені» спорами трюфелів) саджанці ліщини, горіха пекан або інших дерев. Один саджанець ліщини коштує 10 євро.

    Рентабельність виробництва на двадцять років при ціні продажу найдешевшого трюфеля буде 300 євро за кілограм. Вартість технічного обслуговування трюфеля плантації становить 300 євро в рік. Перший урожай гриби дають на п’ятому році.

    Трюфельна арифметика

    Однак, незважаючи на початкові витрати, гра варта свічок, оскільки гектар найдешевших грибів принесе вже на десятий рік 1 800 євро прибутку, а на двадцятий – 43 200 євро. Тобто виходить прибуток в розмірі 2 160 євро на рік.

    «Найдорожчий – пьємонтський трюфель. Його мінімальна ціна – 2 000 євро. Це означає, що за 20 років він дасть прибуток власнику плантації в розмірі 350 900 євро. Тобто виходить 17 545 євро в рік з одного гектара! При цьому враховуйте ще урожай горіха, в кореневій системі якого ростуть трюфелі», – пояснює «трюфельну арифметику» Олександр.

    http://hyser-40.cdn.pjtsu.com/wp-content/uploads/2017/03/trufel03widu.jpg?resize=256x300

    За словами аграрія, в середньому з одного гектара можна зібрати, наприклад, 5-10 тонн горіха пекан. Один кілограм не битих горіхів коштує 300 гривень. Трюфелів з одного гектара в середньому можна зібрати 5 кг, хоча в Австралії зафіксовано рекорд 250 кг. Один кілограм грибів в середньому коштує 300 євро. Таким чином, за горіхи можна отримати від 1 500 000 до 3 000 000 гривень, а за трюфелі, які ростуть в симбіозі з пеканом, ми отримаємо (відповідно до курсу євро по НБУ) 42 720 гривень.

    Ринок трюфелів в Україні – чорний

    Продавати трюфелі легально в Україні не можна, оскільки цей вид грибів занесений до Червоної книги. Для офіційних продажів необхідні зміни в законодавстві.

    «На сьогоднішній день потрібно прийняти відповідний підзаконний акт, вдосконалити закон про дикорослі рослини, який визначає умови і можливості експорту «дарів лісів». Тоді трюфелі можна буде не тільки продавати в Україні, а й експортувати в Європу», – говорить бізнесмен.

    Але, незважаючи на недосконале законодавство, ароматний гриб в Україні користується великим попитом у рестораторів.

    «За французькі гриби в ресторанах готові викласти від 4 000 до 10 000 гривень – за кілограм якісного продукту. Дуже часто постачальники частину французьких трюфелів змішують з українськими, і вже тоді велику партію розпродають в ресторани», – каже Олександр.

    При цьому аграрій стверджує, що українські трюфелі нічим не гірше французьких або італійських, і часто навіть перевершують їх за змістом ефірних олій і афродизіаків.

    «Ми в основному орієнтуємося на внутрішній ринок, так як трюфель при транспортуванні дуже швидко втрачає свіжість і аромат, а обробляти його хімікатами для кращого зберігання ми не хочемо», – каже аграрій.

    http://hyser-40.cdn.pjtsu.com/wp-content/uploads/2017/03/trufel04.jpg?resize=225x300

    Українські трюфелі необхідно сертифікувати

    Але обмежуватися внутрішнім ринком України агробізнесмен теж не планує. На сьогоднішній день ферма «Sunberry Ukraine» підписала контракт з італійською компанією Бернардіно Латаруло, щоб зробити більш різноманітним асортимент українських трюфелів і отримати на них сертифікати, які дозволять легально продавати гриби в Європі.
    «Якщо раніше європейці неохоче погоджувалися на імпорт українських трюфелів, то зараз, після посухи і зменшення врожаїв делікатесу в ЄС, вони стали більш лояльними», – пояснює Олександр Джига.

    «Трюфельний» бізнесмен каже, що планує популяризувати саме вінницький білий трюфель і навчити інших аграріїв його вирощувати.

    «Я можу, звичайно, «нишком» займатися культивацією делікатесних грибів. І це може бути вигідно для особистого збагачення. Однак у мене є інша мета: навчити інших вирощувати трюфелі і розширити трюфельні плантації. Тоді це вже буде не три-п’ять гектарів, а, скажімо, п’ятдесят. Таким чином, вже можна буде сформувати повноцінну експортну партію грибів », – ділиться планами Олександр Джига.

    Також, за словами засновника «Sunberry Ukraine», досягнуто домовленостей з двома господарствами, які на 300 гектарах вирощують фундук в Одеській області. Саме там планують «імплантувати» трюфелі.

    http://hyser-40.cdn.pjtsu.com/wp-content/uploads/2017/03/trufel05.jpg?resize=225x300

    За матеріалами: hyser.com

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: