АГРОФОТО

Вирощування нігелли на півдні України може зацікавити бджолярів та ландшафтних дизайнерів

22.09.2019 11:02
  • Волосся Венери, дівиця у зелені, мускатна квітка, кілінджі, квітучий фенхель, чорний кмин, римський коріандр, благословенне насіння, чорний сизам, італійський коріандр – всі ці назви має дуже цікава рослина. В Єрусалимі її називають «Хабба барака», що означає в перекладі «постійне та безперервне благо». Наукова назва цього скарбу – Чорнушка посівна або Нігелла (Nigellasativa L.). В країнах Сходу нігелла користується особливою любов’ю, пише agro-yug

    То що це за рослина та чим може стати корисною саме для південних регіонів?

    Вважається, що Батьківщиною цієї спеції є Мала Азія, її насінням посипали хлібобулочні вироби на всій території від Єгипту до Індії. У Єгипті насіння чорнушки було знайдено у гробниці Тутанхамона. Згадка про цю рослину є у Старому Заповіті: «Чи ж, як рівною зробить поверхню її, він не сіє чорнуху й не кидає кмин, не розсіває пшеницю та просо і ячмінь на означенім місці, а жито в межах її? І за правом напутив його, його Бог його вивчив цього. Бож не бороною чорнуха молотиться, і коло возове не ходить по кмині, а палицею б’ють чорнуху та києм – той кмин. Іс. 28:24-29.». Тому у давнину чорнушку сіяли поруч з пшеницею та ячменем.

    Після дозрівання, насіння вибивали палицями. Відомий арабський вчений Авіценна у своєму «Каноні лікарської науки» характеризував чорнушку як насіння, «яке стимулює енергію тіла і допомагає відновленню від втоми або пригніченості». А в Європі в ранньому середньовіччі за наказом Карла Великого та Людовика Святого чорнушку обов’язково культивували у монастирських садах.

    Зараз у багатьох країнах світу Нігеллу культивують як спецію, хоча окрім цього рослина має лікарські, декоративні та ефіроолійні властивості. До речі, в Україні вперше чорнушку почали вирощувати у 1985 році, але згодом дещо забули про цю унікальну рослину. А унікальна вона тим, що має безліч напрямків використання. До того ж корисними є фактично усі органи рослини.

    Раніше листки чорнушки використовувалися як компонент, який додається до нюхального тютюну, що було рекомендовано при риніті, головному болі, гіпертонії тощо.

    Насіння рослини, так званий чорний кмин, є ароматною харчовою добавкою, яка ж до того має й лікувальний ефект. За дослідами медичних працівників з Меморіального центру раку Слоана-Кеттеринга, насіння нігелли може бути корисним в лікуванні або профілактиці високого кров’яного тиску, респіраторних захворювань, запалення та при пошкодженні клітин.

    Лабораторні дослідження насіння показали, що вони мають високий живильний потенціал завдяки вмісту білка (20,85%), жиру (38,20%) та вуглеводів (31,94%). В Університету прикладних наук Аль-Балка, що в Йорданії, був проведений експеримент на птахофабриці. Птахам-бройлерам в основний корм додавали порошок з насіння нігелли. Як показали дослідження, добавка в розмірі 1,5% показала позитивний вплив на збільшення маси та живучість бройлерів.

    Вчені з університету Анкари в Туреччині рекомендують використовувати насіння нігелли посівної, як харчову добавку до корму курей-несучок, для виробництва яєць з низьким вмістом холестерину. За результатами досліджень, додавання 10-15 г насіння нігелли в корм надає значний позитивний вплив на вагу курячого яйця, вміст холестерину і жирних кислот в жовтку яйця без негативного впливу на інші параметри.

    Також з насіння рослини отримують ферментний лікарський препарат «Нігедаза», хімічні речовини якого активно розщеплюють жири. Рекомендують препарат при панкреатиті, гастриті, ентероколіті, хронічному гепатиті та інших захворюваннях травної системи. Всього з середини XX століття було опубліковано понад 500 рецензованих досліджень, проведених різними міжнародними університетами, в результаті яких було доведено, що використання чорного кмину ефективно для лікування величезного спектра захворювань і при цьому не викликає звикання, алергічних реакцій та інтоксикації.

    З нігелли отримують унікальну за своїми властивостями олію. Згідно з дослідженнями американських і індонезійських учених, вона є не тільки сильним імуномодулятором, але й перевершує за своїми антибактеріальними властивостями п’ять найсильніших антибіотиків.

    Компоненти ефірної олії (а саме – нігеллон) розширюють просвіт бронхів. Замість пригнічення кашлю при хворобах органів дихання, спостерігається його полегшення, хворому простіше відхаркувати мокротиння. Одужання настає значно швидше.

    За даними вчених, олія нігелли надає значний гальмівний ефект на ракову пухлину товстої кишки у щурів. Більш того, у 1997 році Міжнародною імунобіологічною Дослідницькою Лабораторією Південної Кароліни (США) було офіційно підтверджено, що вживання в їжу насіння та олії чорного кмину стимулює вироблення кісткового мозку, що у свою чергу є важливим етапом комплексної терапії ракових пухлин та їх запобігання.

    До того ж встановлено, що терапія, яка заснована на застосуванні насіння чорного кмину, є ефективною для лікування пацієнтів, які страждають від опіумної залежності.

    На жаль, на Півдні Україні цю культуру не культивують у промислових масштабах й даремно, бо нігелла невибаглива рослина та буде чудово себе почуває у засушливих умовах регіону. Рослина досить віртуозно пристосовується до температурних перепадів. Зрошують нігеллу за необхідністю, інакше у засуху існує ризик появи павутинного кліща. Як відомо, кліщ любить ласувати клітинним соком рослини, що може призвести до втрати врожаю.

    Важливо робити зрошення вчасно, бо висока вологість повітря негативно впливає на розмноження павутинного кліща та сповільнюється період розвитку личинок, які вже вилупилися. Але, якщо говорити в цілому, пряний аромат нігелли відлякує від себе комах-шкідників. Висаджувати рослину краще за все посівом насіння у грунт, бо пересадку сіянців нігелла переносить дуже важко. Фахівці не рекомендують при вирощуванні нігелли застосовувати мульчування, краще за все для цієї рослини підійде прополювання та розпушування грунту після зрошення.

    В даний час на Українській зональної дослідної станції ВІЛР виконують роботи по введенню чорнушки в промислову культуру. Розроблено технологію механізованого прибирання сировини з використанням комбайна та очищенням насіння на зерноочисних машинах. І хоча потрібне детальніше дослідження у сфері проведення лабораторно-польових та експериментальних дослідів для отримання точнішої інформації у сфері вирощування нігелли у південних регіонах, все ж саме Південь

    України має багато переваг і потенційних можливостей для вирощування цієї культури: як грунтово – кліматичних характеристик, так й економічних перспектив.

    Тому вирощування нігелли є актуальнимне тільки у ланці бізнесу та попиту у сфері медицини, кулінарії та косметології, а й також стане приємним подарунком для бджолярів та ландшафтних дизайнерів.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: