НОВИНИ

У Нідерландах вирощують китайський гіркий гарбуз

11.07.2019 12:51
  • Культивування цієї екзотичної рослини є великим викликом. З одного боку, треба виробляти більше продукції, щоб знижувати її собівартість, з іншого боку, треба знайти достатньо каналів збуту. Нідерландська компанія вже кілька років вирощує китайський гіркий гарбуз і розробила для цього нову систему, пише agrarii-razom.com.ua. Виробник тепличних овочів Onze volkstuinen з нідерландського міста Алмере вирішив вирощувати китайський гіркий гарбуз (sopropo) після налагодження контактів із компанією Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland, яка досліджує позитивні медичні властивості цієї рослини.

    Частина врожаю продається в магазині Onze Volkstuinen. Те, що не змогли реалізувати, маринують або сушать і продають це взимку.

    «Розрахувати собівартість свіжого продукту все ще складно, – говорить Ron van der Zwet, власник компанії. – Я не впевнений, скільки кілограмів я зберу в цьому сезоні. З одного боку, я намагаюся виробити якнайбільше продукції, щоб утримувати низьку собівартість, з іншого боку, я повинен знайти достатньо каналів збуту». Введення екзотичного брата огірка на ринок є великим викликом. «Ми присутні на ринках для просування продукту. Я також шукаю торгових партнерів, які готові ввести голландський sopropo у свій асортимент», – розповідає Ron van der Zwet.

    Для вирощування китайського гіркого гарбуза Ron van der Zwet не мав місця у власній теплиці і тому орендував неподалік оранжерею площею 4000 м2. «Sopropo – справжня паразитна рослина. Традиційне вирощування шляхом направлення рослини вгору за допомогою дроту неможливе: у найкоротші терміни вона проросте через вентиляційні вікна, і ви тоді збиратимете врожай на вулиці», – каже фермер.

    Тому компанія збудувала окрему систему вирощування для цієї культури, подібну до виноградних теплиць, в якій рослинам не доводиться зачіплюватися за опори. Це також полегшує збір врожаю, тому що плоди висять вниз. Рона і його компанію Onze Volkstuinen можна назвати піонером у вирощуванні китайського гіркого гарбуза в Нідерландах. Підприємець вважає, що ця культура матиме перспективи, якщо далі проводити дослідження її властивостей і особливостей виробництва.

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: