НОВИНИ

В Україні створили унікальну технологію вирощування осетрових

01.07.2019 11:52
  • Завдання зі збереження генофонду та відновлення чисельності осетрових і лососевих риб наразі потребують особливої уваги. В Україні створили унікальну технологію вирощування осетрових. Про це повідомляє сайт Національної академії аграрних наук України (НААН).

    «Занадто інтенсивна і неконтрольована промислова експлуатація осетрових запасів упродовж кількох століть та широкомасштабне порушення екологічних умов для їх природного відтворення, стали тими вирішальними чинниками, що призвели до катастрофічного зменшення чисельності популяцій. Схожа ситуація склалась і з представниками лососевих риб в іхтіофауні України», – ідеться в повідомленні.

    Науковці зауважили, що завдання зі збереження генофонду та відновлення чисельності осетрових і лососевих риб наразі потребують особливої уваги, оскільки більшість видів уже занесені як в Україні, так і в багатьох інших країнах Європи до Червоної книги.

    За результатами розроблення інноваційних технологій високоінтенсивного осетрівництва науковцями відпрацьовано комбіновані методи формування та експлуатації маточних стад осетрових риб для вирощування плідників з використанням садкових рибницьких систем у водоймах за  природним температурним режимом у поєднанні зі штучним відтворенням риб, з регульованим режимом температури води. Випробувано технологічну схему індустріального рибництва з управлінням процесами гаметогенезу плідників, що дає змогу істотно прискорити процес вирощування високоякісного посадкового матеріалу осетрових риб, – повідомили в НААН.

    Одним з головних пріоритетів ефективного ведення сучасного осетрівництва є підвищення рівня виживання осетрової молоді завдяки застосуванню удосконалених методів годівлі личинок риб у період вирощування до життєстійких стадій.

    Львівською дослідною станцією Інституту рибного господарства НААН обґрунтовано і успішно апробовано нові методи підвищення життєздатності осетрових личинок з годівлею живими кормовими організмами, збагаченими пробіотиками та поліненасиченими жирними кислотами.

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: