НОВИНИ

Виробник спаржі в Україні вкладає 10 тис. євро в кожний гектар

17.06.2019 11:21
  • В Україні не так багато фермерів вирощують спаржу, оскільки цей бізнес потребує великих площ, значних зусиль і фінансових затрат. Однак у компанії «Агроексперт трейд» бачать у виробництві цієї культури широкі перспективи. Про це повідомляє Економічна правда.

    Павло Григор’єв вирощує спаржу в с. Воскресенка Херсонської області вже третій рік, і сьогодні його підприємство – «Агроексперт трейд» – належить до найбільших виробників спаржі в Україні.  Компанія має земельний банк 100 га, і одну п’яту площ (20 га) у господарстві відведено під спаржу.

    Фермер вважає, що в цього бізнесу є великий потенціал, тож наступного року планує збільшити посівні площі під спаржею у 1,5 разу.

    «Ріст попиту на спаржу в Україні ми відчуваємо на собі, саме тому вкладаємо гроші в розширення площ. Я бачу перспективу зростання ринку на найближчі два-три роки», – говорить Павло Григор’єв, один із власників «Агроексперт трейд».

    У перші 1,5 га спаржі підприємство «Агроексперт трейд» інвестувало $13 тис.

    Сьогодні витрати господарства на 1 га спаржі становлять до 8–10 тис. євро залежно від сорту і відстані між міжряддями.

    У виробництві багато ручної праці і вартісний процес обробки.

    Зібравши спаржу, її треба помити, порізати, відкалібрувати та упакувати. Для цього потрібна спеціальна лінія, яка коштує 70 тис. євро (в Україні така лінія є лише в Каховці, та й ту придбали не новою – була у використанні більше 10 років).

    «Агроексперт трейд» планує наступного року вкласти кошти в нове обладнання:

    «У 2020 році ми плануємо придбати лінію нової генерації та спеціальну машину для висадки спаржі. Це для нас значні інвестиції», – розповів Павло Григор’єв.

    Вартість вирощування пояснює ціну на спаржу: у 2019-му вона становила 170–250 грн за кг.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: