ІНТЕРВ'Ю

Горіховий бізнес і молоко за китайською технологією від фермера під Одесою

15.06.2019 11:00
  • Кооператив під Одесою заклав понад 100 гектарів саду горіхів і продовжує розширювати свій бізнес. Крім волоського горіха, фундука та шипшини «Горіх Причорномор’я» займається вирощуванням саджанців, розведенням овець, а також вирощують трюфелі на коренях фундука, пише agrosphera.com

    Павло Тулба – керівник успішного підприємства «Горіх Причорномор’я» (Одеська область), яке має 150 га змішаних горіхових садів, де вирощує волоські горіхи та фундук.

    Світовий досвід показує, що єдиною культурою, що виростає з волоським горіхом, є фундук. Такий симбіоз успішно плодоносить, і переробка фундука та волоського горіха може здійснюватися в одному приміщенні і на одному обладнанні.

    “Ми визначили наступну схему посадки саджанців волоського горіха: 10 × 10 метрів, фундука: 5 × 5 метрів. Також ми вирішили скористатися європейським досвідом і на коренях фундука вирощувати таку гриб, як трюфель. В результаті – з однієї ділянки ми збираємо три види врожаю.”

    Комплексне вирощування кількох культур одночасно дозволяє максимально мінімізувати витрати компанії. Тому господарством було висаджено експериментально ще одну культуру – шипшина.

    Горіховий бізнес – один з найбільш перспективних в Україні.

    Щорічна нестача продукту в Європі становить 100 000 тонн. Не так мало виробників вирощує і продає горіхи, але лише одиниці замислюються про те, щоб робити з них готовий продукт, тим більш оригінальний.

    Продукт переробки

    Варіантів переробки горіхів вистачає – починаючи від горіхово-медових міксів і паст і закінчуючи високотехнологічними продуктами. Невеликий обсяг потребує глибокої переробки і продажу роздрібному покупцеві. Дрібний виробник може почати своє крафтове виробництво з елементарного – наприклад, покривати горіхи шоколадом, або наповнювати вручну чорнослив, курагу або інші сухофрукти горіхом – робити подарункову упаковку і продавати.

    З молодого очищеного від шкірки горіха господарство збирається створювати горіхове молоко за китайською технологією – такого виробництва ще немає в Україні. Одній людині висадити тисячу гектар важко, оскільки це великі гроші і ресурси, а ось тисяча чоловік може висадити по 1 гектару.

    Інвестиційний кооператив

    “Основним нашим досягненням, є те, що ми розробили перший в Україні інвестиційний кооператив. У нас була невелика ділянка землі – 20 га, яку ми вже не могли освоювати, тому що занадто активно почали зростати. Ми запропонували дуже просту модель інвесторам: ми продаємо йому земельну ділянку, і на цій ділянці за 4 роки висаджуємо для нього сад. Плюс до цього, ми для інвестора на його кошти купуємо засоби і матеріали: крапельниці, дерева, стовпчики і т.д.”

    Навіть з невеликими вкладеннями реально почати свій бізнес і взяти участь у великому проекті з великими перспективами. Головне – почати і рухатися вперед.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: