НОВИНИ

Журавлина: прибутковий бізнес для українських виробників

11.06.2019 14:19
  • Журавлина – це кисла ягода червоного кольору, популярна в США, Канаді, Чилі, зростає її споживання і в Європі, особливо серед послідовників ідей здорового способу життя. До числа основних виробників журавлини входять Туреччина, Азербайджан, Румунія, Білорусь, Латвія. До цього переліку потрапила і Україна, однак за обсягом виробництва наша країна значно поступається північним сусідам, пише pro-consulting.ua.

    «Вся справа в тому, що українська журавлина, як правило, збирається вручну в дикій природі, тоді як інші виробники займаються промисловим вирощуванням цієї культури. І хоч дика ягода корисніше окультуреної, але економічна віддача від останньої набагато вища. Великі, по 2 см діаметром, блискучі плоди промислових сортів журавлини, врожайність близько 2 кг з м², стійко зростаючий попит на ягоду на міжнародному та внутрішньому ринках – всі ці фактори створюють сприятливі умови для організації на території України рентабельних журавлинних господарств», – розповідають фахівці.

    Відзначається, що особливість журавлинного бізнесу полягає в тому, що плантації під ягоду можна і потрібно створювати на кислих торфовищах, де інші сільгоспкультури рости не будуть.

    «А журавлина буде, і урожай вона буде приносити протягом приблизно 60 років. У Волинській, Житомирській, Тернопільській областях багато відповідних ділянок для вирощування цієї ягоди. І хоч на першому етапі будуть потрібні досить великі вкладення на проведення попередніх земельних робіт і посадкову кампанію, частково компенсувати їх допоможе державна програма підтримки аграрних виробників, діюча в 2017-2021 роках», – зауважують експерти.

    За підрахунками аналітиків Pro-Consulting, рентабельність продажів журавлинного господарства складатиме 36,9%.

    «Це означає, що протягом десятиліть існування журавлинною посадки інвестор буде отримувати майже 37 центів чистого прибутку з кожного долара прибутку», – заявляють експерти.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: