ГОЛОВНЕ

Виживання АЧС та інших вірусів в продуктах переробки сої при трансатлантичному перевезенні

25.05.2019 10:00
  • Виживання АЧС та інших вірусів в продуктах переробки сої при трансатлантичному перевезенні – які ризики для тваринництва, рослинництва і економіки України?

    Центр підвищення ефективності в тваринництві  продовжує інформувати про ризики через нелегальний ринок інфікованої африканською чумою свинини (АЧС) та поширенням цього захворювання в Україні.

    Байдужість і імітація вирішення даної проблеми протягом 7 років вже завдала нищівної шкоди не тільки свинарям, підірвавши розвиток галузі, а й несе загрозу продовольчій безпеці нашої країни, ризики для експорту зернових і продуктів переробки сої.

    Американські науковці дослідили наскільки довго віруси і, зокрема, вірус АЧС, можуть зберігатись у кормовій сировині.  Для цього вони обрали основні інгредієнти, що імпортуються в США, інфікували їх різними вірусами і помістили в аналогічні умови, як при перевезенні кораблем через океан.

    Всього тривалість експерименту від умовного виїзду до прибуття на ферму склала 37 днів, після чого зразки корму дослідили в лабораторії та заразили дослідну партію свиней.

    Джерело: Державний університет Південної Дакоти, Канзасський державний університет

    Результати невтішні.

    Найгірше, що вірус АЧС зберігається у соєвому шроті, соєвій макусі та повнораціонних кормах.

    Якщо ми нічого не зробимо з нелегальним ринком інфікованої АЧС свинини в Україні, то дуже вірогідний сценарій, що нам можуть прикрити експорт не тільки свинини, а й зерна і, зокрема, продуктів переробки сої. Наслідки для економіки, мабуть, і так зрозумілі.

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: