НОВИНИ

На півдні України вирощують новий сорт капусти

08.05.2019 16:16
  • За смаком цей овоч нагадує солодку середину від білокачанної капусти. За кольором буває фіолетовим та блідо-зеленим,при цьому м’якушнезмінно білий. Назва у перекладі з німецької звучить, як «капуста – репа». Мова йде про кольрабі – капусту, яка є дуже популярною у Європі. Вона має й другу назву — Північний лимон,за високий вміст вітаміну С, пише Аgro-yug.

    В Україні кольрабі не є популярною культурою, а даремно. Овоч є скоростиглим та невибагливим. Він дуже «зручний», бо його можна вирощувати у ранній, літній та осінній періоди. Найбільш смачними сортами вважаються Венські (біла або блакитна). Ці сорти найменше пошкоджуються хворобами та комахами. Капусту для зимового зберігання висаджують як повторну культуру після ранніх овочів.

    Для того, щоб насолоджуватися блюдами з кольрабі усю зиму, потрібно зберігати більш пізні сорти, які мають щільну структуру. Найбільш лежкими є фіолетові сорти капусти. Для найдовшого зберігання при збиранні потрібно висмикувати кольрабі з ґрунту разом з кореневою системою та залишити при відрізанні листків маленькі черешки. Потім у місцях зберігання, капусту кольрабі втикають вниз корінням у пісок (шар 7-10 см) на невеличкій відстані одну від одної. Таким чином овоч збереже усі свої смакові якості та залишиться свіжим.

    Дивно продуктивну кольрабі культивують двома способами: розсадою та висівом насіння у ґрунт. Для того, щоб отримати найбільш ранню продукцію, вирощують розсаду у парниках, подібно до технології вирощування білокачанної капусти. До речі, рослина має короткий вегетаційний період, що дозволяє отримувати врожай 2-3 рази за сезон, а для раннього врожаю краще обирати зелені форми кольрабі. При культивуванні потрібно знати деякі особливості рослини. Так, наприклад, якщо піддати розсаду передпосадковому загартуванню низькими температурами понад 4 днів, то це може привести до стрілкування рослини. Також не садять розсаду поглиблено, інакше рослини можуть зацвісти, а формування стеблоплоду скоріш за все затримається. Якщо кольрабі почне цвісти, її товарне використання припиняється, тож урожай знижується й погіршується його якість.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: