ІНТЕРВ'Ю

Унікальне черемхове борошно в Україні виробляють тільки на Миколаївщині

25.04.2019 18:02
  • Черемхове борошно – продукт який не часто зустрінеш на полицях українських магазинів. Не всі знають, але воно надзвичайно корисне, поживне і навіть цілюще. Борошно з черемхи шукають багато європейських замовників по всій Україні. Однак випускає його лише одна єдина компанія з Первомайська.

    До того ж виробляють такого борошна в Україні зовсім небагато. Чому? Сергій Белінський, керівник компанії Golta Farm, залюбки розповів Аgronews всі секрети незвичайного черемхового борошна.


    – Ви єдині в Україні займаєтесь виробництвом черемхового борошна?

    – Наскільки я знаю – так.

    – Для чого ж потрібне борошно з черемхи?

    Черемхове борошно додають до звичайного борошна для виготовлення кондитерських виробі: тортів, печива. Завдяки йому з’являється унікальний специфічний присмак, який нагадує ром. З такого борошна роблять начинку до смаколиків.

    – В Україні знають про це борошно? Є замовники?

    – Звичайно. В Україні замовників багато. Є вже постійні покупці. Особливо ті, хто приїхали з Росії. Там воно надзвичайно популярне. Особливо в Сибіру. Там багато дикорослої черемхи. Там черемхове борошно додають не тільки до випічки, а навіть у хліб.

    В Україні таке борошно потроху набуває популярності. Є вже навіть кафе та ресторани, які у нас постійно це борошно закуповують.

    – А в Європі?

    – Нещодавно до нас зверталися брокери – шукали чималу партію для поставок до Європи. Але у нас поки що не вистачає потужностей для роботи на експорт.

    Ми тільки розвиваємося.

    До того ж у нас, в Україні черемха вирощується тільки в лісництвах які колись садили, ще за Радянького Союзу. Дикорослої черемхи у нас дуже мало. Це потрібно робити свої насадження, щоб були великі об’єми і змога налагодити експорт до Європи.

    У нас черемху ніхто не вирощує.

    – Скільки ж вам вдається виробляти черемхового борошна за сезон?

    –  Тонна – дві. Ми не робимо його багато – щоб лежало. Робимо раз в місяць. Перемелюємо. Щоб завжди було свіже.

    Зараз немає ані мінімаркетів, ані магазинів які б співпрацювали з нами. Великими об’ємами поки що ніхто не купує. Тому потроху робимо, але щоб було завжди свіже.

    – А яка ціна на таке борошно?

    – Приблизно 150 гривень за кілограм. Це на роздріб. Якщо порівнювати з тією ж Росією, в нас воно коштує набагато дешевше. Там  воно на наші гроші десь гривень 200 за кілограм вартує. Дивно, що така велика ціна. Там дуже багато черемхи росте.

    – Ви займаєтеся тільки переробкою сировини, чи самі збираєте ягоди?

    – Ми самі займаємося заготівлею, самі сушимо, самі перемелюємо ягоди в борошно. Повністю своє виробництво.

    – Місцеві селяни не намагалися підзаробити? Не приносили свої ягоди?

    – Буває… Є у нас постійні заготівельники, які роблять якісно. У тих скуповуємо. Але зараз дуже мало людей, які знають що саме нам потрібно.

    Почули: ми черемху приймаємо, і несуть свою ягоду, але неякісно її висушують. Ми ж дбаємо про якість, перебираємо ягоди, відсортовуємо. Доводиться переважно власними силами все робити.

    – Як вдається реалізовувати власну продукцію?

    – Зазвичай через інтернет. Магазину ми не маємо. Первомайськ – маленьке місто. Робити магазин поки що не рентабельно. До того ж борошно це не єдиний продукт нашої компанії.

    Основний напрямок діяльності – лікарські трави. Багато українських трав, котрі, як і черемха, мають чимало цілющих властивостей.

    – Кажуть має черемхове борошно цілющі властивості?

    – Звичайно має. Воно надзвичайно корисне для шлунку. І не тільки…

     

    Людмила КАЛИТА  Аgronews

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: