НОВИНИ

На Одещині французький фермер успішно вирощує субтропічні ягоди

25.02.2019 13:26
  • Субтропічні міні-ківі успішно прижилися на наших землях і вже завойовують ринки Європи. Франсуа Жан Лафітт, дипломований інженер Вищої сільськогосподарської школи у Тулузі та випускник курсу підвищення кваліфікації у паризькій бізнес-школі ESCP Europe, розвиває в Одеській області бізнес з вирощування екзотичних фруктів, пише landlord.ua.

    Він президент компаній Primland і SCAAP Kiwifruits de France, віце-­президент Міжпрофесійного бюро ківі та віце-президент Економічного сільськогосподарського комітету овочів і фруктів CEAFL у регіонах Аквітанія — Лімузен — Шаранта. Очолює GEFEL — представництво французької економічної організації фруктів та овочів з товарообігом 3,5 млрд євро.

    У Беляївському районі Одещини можна побачити незвичайний сад з екзотичними рослинами — актинідіями. На гілках цих субтропічних ліан ростуть міні-ківі.

    Вирощуванням нового виду фруктів займається французька компанія Primland, яку очолює Франсуа Жан Лафітт. Майже 40 років тому він створив потужне підприємство, яке займалося вирощуванням субтропічних ягід. Сьогодні під його керівництвом — понад 350 працівників, які доглядають плантації у п’яти країнах: Франції, Португалії, Іспанії, Італії та Україні. Загальна площа садів перевищує тисячу гектарів. Середній прибуток з 1 га — близько 10 000 євро.

    Впродовж останніх 20 років французи розвивають партнерські відносини з представниками різних країн, які зацікавлені в розвитку ринку міні-ківі. Ця незвичайна ягода походить з Азії — батьківщини Actinidia arguta. Протягом довгого часу вона росла лише у дикій природі, зважаючи на тендітну структуру та обмежений термін зберігання. Її «окультурили» саме завдяки Лафітту, який під час подорожі до Нової Зеландії був вражений смаковими властивостями місцевих фруктів.

    Після вивчення ситуації французи оформили необхідну дозвільну документацію на вирощування 20-гектарного саду поблизу села Дачне на Одещині. У 2012 році вклали перші інвестиції у створення плантацій. Для відкриття свого представництва в Україні привезли всю необхідну технологію виробництва. У подальшому новий бізнес-проект почали реалізовувати разом з українськими партнерами.

    Тестовий урожай українських міні-ківі був зібраний у 2015-му (перший збір — через три роки після посадки), а восени 2016-го міні-ківі під маркою «Made in Ukraine» вперше з’явилися в українських супермаркетах.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: