НОВИНИ

Лікує, годує, одягає: вирощувати кропиву в Україні просто і вигідно

15.02.2019 09:57
  • Кропива – рослина незабутня з першого дотику. В Україні вона росте майже скрізь, тому більшість вважають її бур’яном, хоч і добре знають про її цілющі якості. Та мало хто з українців дивився на просту кропиву зовсім з іншого боку – як на промислову рослину. А дарма, заробити на її вирощуванні можна чималі гроші. Подробиці – у публікації Аgronews.

    Застосувань для звичайнісінької кропиви існує багато. В народній медицині з її допомогою лікують неймовірну кількість хвороб. Цікаво, що в Європі частіше використовують її кореневища, а в Україні – листя.

    Окрім ліків з кропиви готують салати і соуси. Суп з молодої кропиви незамінний в цілях профілактики авітамінозу. Виготовляють з кропиви навіть пиво і вино.

    Останнім часом в країнах Європи кропива набирає популярність в якості спеціального чаю для схуднення і підтримки ваги.

    Для відновлення волосся використовують кропив’яну олію. Насправді таку олію роблять не з насіння рослини – воно багате жирними, а не ефірними оліями. Тому олія з кропиви – це витяжка з її листків.

    Культивована сертифікована органічна кропива наразі надходить на ринок з ферм в Німеччині, Великобританії, Єгипту, Канади, Мексики та США.

    Ціна на листя кропиви не органічного виробництва, а тобто для не медичного застосування складає приблизно 4 долари США за 450 г, а ось органічна кропива значно дорожче – від 10 до 28 доларів.

    В Україні кропиву у промислових масштабах вирощують поки що в незначних об’ємах. Частіше рослину збирають у дикій природі.

    Мало хто знає про господарську цінність кропиви. Коноплеву кропиву вже давно і цілком успішно культивують у США, Німеччині, Швеції, та навіть в сусідній Білорусі.

    Там її вирощують, як повноцінну та високоврожайну кормову культуру. Її врожайність в 1,5-2,0 рази вища за традиційні кормові культури.

    До того ж, коноплева кропива – багаторічна рослина. З кожного засіяного раз в 8-10 років гектару отримують по 800-1000 ц/га зеленої маси, а при зрошенні – ще більше. Таку кропиву можна вирощувати у всіх кліматичних зонах України.

    Ще однією важливою особливістю кропиви є можливість бути індикатором або частково сповільнювати ґрунти від забруднення тяжкими металами.

    Не варто забувати, що кропива – рослинний матеріал для виготовлення тканин. В залежності від виду кропиви можна отримати або грубе і міцне полотно, або найтоншу тканину, на кшталт шовку.

    Сьогодні виробники одягу знову проявляють інтерес до цього древнього матеріалу. Вважається, що одяг з кропиви не тільки рятує від спеки, а й лікує тіло, полегшуючи напади ревматизму і знімає алергічні реакції.

    До того ж в волокнах кропиви є унікальна речовина антипірен. Така тканина з кропиви в суміші з вовною стає стійкою до вогню, а це неможливо зробити з іншими вовняними тканинами.

    У Європі з кропиви виготовляють теплу й гігієнічну тканину під назвою “шевйот”. В Японії кропив’яний джгут в поєднанні з шовком був головним матеріалом у виготовленні дорогих самурайських обладунків.

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: