НОВИНИ

Сумнівна користь рослинного молока

11.02.2019 16:52
  • Прихильники здорового способу життя невпинно шукають заміну традиційному коров’ячому молоку. Кажуть, що не таке вже воно корисне. Але, чи корисні для здоров’я напої рослинного походження: молоко соєве, кокосове або рисове, спробували розібратися журналісти Аgronews.

    По суті, рослинне молоко молоком назвати складно. Насправді це не що інше, як витяжка з насіння, горіхів, злаків або проростків. Всі вони подрібнюються, змішуються в певній пропорції з водою (в залежності від того, якої густоти напій потрібно отримати), а потім віджимаються і проціджують через сито.

    Серед рослинного молока найбільш популярні кокосове, соєве, мигдальне, рисове, вівсяне. Давайте розглянемо докладніше кожний з них.

    Рослинне молоко

    У молоці рослинному жиру менше, ніж у коров’ячому. У ньому ж містяться корисні макро і мікро нутрієнти. Однак їх можна отримати і з іншими продуктами харчування.

    А от у молоці коров’ячому міститься казеїн, на який, нехай і рідко, але все ж виникає алергія, і лактоза. З останньою пов’язують харчову непереносимість, і інсуліноподібний фактор росту, що підвищує ризик розвитку пухлин.

    Соєве молоко

    Багато виробників звели його в ранг справжнісінької альтернативи коров’ячому молоку. Однак це не так. В ньому дійсно є… Але! Як і всі рослинні протеїни цей білок неповноцінний, оскільки містить не всі незамінні амінокислоти.

    Фітоестрогени, які містяться в соєвому молоці, з одного боку, сприяють зниженню так званого “поганого” холестерину, з іншого – вони ж можуть бути зовсім не корисні в раціоні людей з порушенням метаболізму естрогенів. Будь-які соєві продукти в цьому випадку можуть збільшити ризик розвитку естрогенозавісімих пухлин – фибром і міом.

    Кокосове молоко

    З молока рослинного саме кокосове, мабуть, єдине по-справжньому корисне. У ньому містяться средньоланцюгові тригліцериди, які сприяють поліпшенню розщеплення і виведенню жиру.

    Кокосове молоко годиться для дієтичного харчування. До того ж це важливий продукт для тих, хто дотримується кетодіети з великою кількістю корисних жирів та малою кількістю вуглеводів і білків. Цей стиль харчування рекомендований для оздоровлення та підтримки людей з цукровим діабетом, низкою серйозних захворювань нервової системи (хвороба Альцгеймера, склероз), а також онкологічні захворювання.

    Також в кокосовому молоці міститься каприлова кислота, яка має неперевершену протизапальну дію. До того ж вона сприяє відновленню слизової оболонки кишечника, допомагає ефективніше справлятися з вірусними інфекціями.

    Мигдальне молоко

    Смак у мигдального молока приємний. Також воно є джерелом рослинного протеїну і вітаміну Е – найпотужнішого антиоксиданту. Ось, мабуть, і всі корисні властивості цього продукту…

    А тепер про шкоду: в мигдальному молоці багато поліненасичених омега-6 жирних кислот, яких чимало людей зазвичай “перебирають”. І для стрункості, і для здоров’я це не дуже добре. Варто нагадати застереження медиків: омега-6 провокує не тільки загальне запалення, але і розвиток запальних хронічних захворювань.

    Рисове і вівсяне молоко

    Для людей з непереносимістю глютену рисове молоко просто ідеальний продукт. Саме рисове молоко глютен не містить. Однак пити його – заняття не з приємних. Напій практично не має смаку.

    А ось молоко вівсяне багате білком. Воно теж без смаку. Тому в вівсяне і рисове молоко зазвичай додають цукор, смакові добавки або дуже солодкі фрукти. Але, як відомо “добавки” і “здорове харчування” аж ніяк не синоніми.

    Що маємо в підсумку:

    Говорити про користь і шкоду будь-яких продуктів справа невдячна. У кожного своя індивідуальна біохімічна непереносимість. Іноді навіть на дуже корисне кокосове молоко може розвинутися алергія. Інші ж люди п’ють коров’яче молоко без шкоди для здоров’я все своє життя.

    Однак рослинне молоко навряд чи можна вважати повноцінним замінником коров’ячого. Користі в ньому, крім кокосового, не так вже й багато. Деякі види молока, наприклад, з горіхів, категорично протипоказані людям із зайвою вагою, які страждають на захворювання запального характеру.

    Обирати варто з розумом.

     

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: