НОВИНИ

Більше половини видів дикої кави під загрозою зникнення

20.01.2019 15:09
  • Вже найближчим часом 60% диких видів кави можуть зникнути, а деякі вже протягом найближчих десятиліть. Про це пише Science Advances.

    Дослідники відзначають, що дикі родичі арабіки та робусти можуть мати важливі ознаки стійкості до зміни клімату або шкідників, і їх зникнення скорочує можливості адаптації сектора, вже уразливого для цих загроз.

    Зміна клімату, хвороби на кшталт іржі кави, що викликається грибком Hemileia vastatrix, і фузаріозу кави, а також шкідники на зразок кавового жука Hypothenemus hampei представляють загрози для комерційних сортів, які не вирізняються великою генетичною різноманітністю.

    Стійкість до зміни клімату, хвороб і шкідників при цьому зустрічається у багатьох з 124 диких видів кави, які поки що не використовуються в сільському господарстві. Але, як відзначають Аарон Дейвіс з британських Королівських ботанічних садів Кью і його колеги, природоохоронний статус цих рослин і ризики для них вивчені недостатньо добре.

    Тим часом, колись одним з таких диких видів якраз і була робуста, яка, зокрема, більш стійка до іржі кави і всього за 150 років стала другим за значимістю комерційним сортом.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: