НОВИНИ

Заморожена вишня в Україні за рік подешевшала в три рази

18.01.2019 16:58
  • Переробні підприємства України в цьому сезоні заготовлювали значно більше ягід, ніж в попередньому році. Це стало можливим завдяки великій пропозиції сировини і доступним цінам на неї у 2018 році. В цьому сезоні, як і рік тому, вишня була одним із головних фаворитів під час заготівельної кампанії, на цій ягоді переробні підприємства мали рекордно високу маржинальність рік тому, передає Іnfo.shuvar.

    В 2018 році ситуація стала повністю протилежною – завдяки рекордно високому врожаю, переробні підприємства заготовлювали вишню по 10-15 грн/кг (0,3-0,5 EUR/кг) і розраховували на те, що, навіть за умов падіння ціни на заморожену ягоду на 40-50%, вони будуть мати задовільний заробіток взимку та навесні. Але ці сподівання не виправдались, ціни на заморожену вишню вже восени впали до 26-30 грн/кг (0,8-0,9 EUR/кг) і до середини січня вартість продукції на внутрішньому і зовнішніх ринках не змінилась. Оператори ринку сподіваються, що в лютому ціни почнуть поступово зростати, втім, в прогнозах мова не йде про суттєве збільшення вартості продукції до кінця сезону.

    «Цього сезону вишня є дуже дешевою, але це, в порівнянні з минулим роком, який був незвичайним, насамперед, через тотальний неврожай в країнах ЄС і в нас. Ціна 0,7-0,9EUR/кг – це стандартний діапазон цін в роках із нормальним врожаєм сировини. Ми сподіваємось побачити незначне зростання цін з січня до середини весни, це період максимального попиту на вишню. Втім, цілком можливо, що в новий сезон ми увійдемо з великими перехідними запасами вишні і це негативно вплине на попит в сегменті свіжої ягоди”, – коментує ситуацію Маріана Вакульчик, управляючий партнер компанії «All Berry».

    Як повідомляють в «Інфо-Шувар», у 2017 році українські переробні підприємства зробили справжній прорив в експорті вишні, назовні було продано майже 1,7 тис. тоннзамороженої ягоди, тобто, в 50 разів більше, ніж в попередні роки. В структурі загального експорту плодово-ягідної продукції вишня зайняла четверте місце, поступившись малині, чорниці та суниці садовій. Втім, цього року досягнути навіть таких показників Україні буде важко, конкуренція назовні суттєво посилилась, насамперед, з боку Польщі, яка ще в 2017 році була головним імпортером української вишні.

    «В минулому сезоні ми вперше отримали статус нетто-експортера вишні, така можливість з’явилась завдяки падінню врожаю в країнах ЄС. В 2018 році умови для експорту суттєво погіршились, в країнах Європи врожай сировини був надлишковим і сьогодні польські переробні підприємства теж жаліються на дуже слабкий попит і низькі ціни. До речі, в Польщі сьогодні можна знайти заморожену вишню навіть дешевше, ніж в Україні, при цьому наша вишня часто поступається в якості польській ягоді. За таких умов, ми не можемо розраховувати на чергові досягнення в експорті і вимушені змиритись із збільшенням пропозиції на внутрішньому ринку»,- коментує ситуаціюТетяна Гетьман, керівник інформаційного центру «Інфо-Шувар».

    За даними «Інфо-Шувар», найбільший обсяг вишні Україна експортує в середині літа, під час активної заготівлі. Друга хвиля активності ринку спостерігається ближче до початку весни, падіння продаж припадає на травень, коли на ринок виходить перша свіжа суницята черешня.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: