НОВИНИ

Вчені працюють над створенням гострих томатів

16.01.2019 14:58
  • Завдяки розвитку технології редагування генома бразильські та ірландські вчені винайшли спосіб отримання гострих томатів. В недалекому майбутньому їх можна буде купувати і вирощувати, пише SEEDS.

    Отримання гострих томатів відбувається шляхом активації в них капсаіціноідів – сполук, що містяться в перці чилі.

    «Капсаіціноіди є дуже цінними сполуками. Вони використовуються в збройній промисловості для перцевих балончиків і в медицині для анестезії. Є також дослідження, що показують, що вони сприяють схудненню», – сказав Агустін Зогон з Федерального університету Вісози в Бразилії.

    Вчені відзначають, що вирощування перцю чилі – трудомісткий процес, і підтримувати сталість гостроти плодів досить складно. На відміну від нього, врожайність томатів висока, і рослина добре вивчена.

    «Таким чином можна виробляти капсаіціноіди більш рентабельним способом», – сказав Зогон.

    Томати і перець чилі походять від спільного предка, але розійшлися в самостійні сорти близько 19 мільйонів років тому. Як зазначає автор дослідження, всі гени, які виробляють капсаіціноіди, також присутні в томаті, просто вони не активні. Використовуючи технологію редагування генів, можна знову активувати ці гени в томатах, додавши пікантності повсякденним овочам.

    Він і його колеги вже працюють над створенням гострих томатів і сподіваються отримати перший урожай до кінця року.

    Експерти неодноразово стверджували, що методи генної інженерії можуть допомогти отримати фрукти і овочі з незвичайними характеристиками. Крім гострих томатів, вже ведуться роботи над зміною кольору ківі і смаку суниці садової.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: