НОВИНИ

В Україні виготовляють посуд із кавової гущі

08.01.2019 07:00
  • Студенти кафедри харчових технологій Сумського аграрного університету створили стаканчики з кавових відходів. Це вже не перший екологічний посуд, який вигадали сумські винахідники, пише Аgroreview.

    “Раніше ми придумали білкові стаканчики, які розкладаються в грунті через 10-21 день і стають добривом для рослин. Тепер пішли далі і використали кавовий макух, – розповідає вчений Дмитро Бідюк.

    За його словами, ці харчові відходи в Україні широко не застосовуються для потреб господарства. Іноді використовуються для добрив у домашніх умовах, іноді як скраб для тіла і обличчя, а так викидають у сміття”.

    Аби не викидати те, що може принести користь (в першу чергу для гаманця) вчені і вирішили створити з відходів посуд. Випили заварної кави, зібрали гущу, зробили спеціальний розчин, залили в форму, висушили. Вуаля! Стакан готовий. Однак зробити його обивателі не зможуть – технологія білкового стаканчика тримається в секреті. Але їх готові робити на кафедрі харчових технологій.

    Кавові відходи винахідникам дають у кав’ярні. Натомість отримують стаканчики.

    “Тобто додаткових вихідних матеріалів не потрібно, а ціна за штуку виходить 65-70 копійок, – запевняє Дмитро Бідюк. – До речі, ці ж стаканчики можна знову переробити на нові”.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: