ІНТЕРВ'Ю

Інтернет кишить фальсифікатом ікри: як правильно обрати делікатес на Новий рік

28.12.2018 12:55
  • Наближається Новий рік. Однією із головних страв на святковому столі українців в цей день традиційно є ікра. Як правильно обрати делікатесний продукт до новорічного столу, щоб продукт був справжнім, якісним та смачним Agronews розповів директор Асоціації «Українських імпортерів риби та морепродуктів» Дмитро Загуменний.

    За його словами, не варто купувати ікру дешевше 120 гривень за 100 грамм. Експерт також радить відмовитись від придбання ікри в Інтернеті, оскільки більшість продукції, яка там продається, є або фальсифікатом, або контрабандою з Росії.

    Що треба знати про червону ікру

    Ікра лососева, загальна назва цілого сімейства лососевих риб, що налічує 8 видів (нерка, голець, форель, горбуша, кижуч, кета, атлантичний лосось, чавича).

    Назви риб в дужках розташовані відповідно до розміру ікринок, тобто ікра нерки – сама маленька, ікра чавичі – сама велика. Найбільш поширений вид ікри, що пропонують в реалізації і якого більш за все є в природі – це ікра горбуші, за нею слідує з великим відривом ікра кети, кижуча та форелі. Виробники як правили маркують інформацію відносно того, з якої риби виготовлена ікра.

    Поживна цінність та делікатесні властивості ікри різних видів лосося різні, але суттєво не відрізняються, більш вагомим чинником є те, в який момент виловлена сама риба, як швидко з неї дістали ікру, ну і сама технологія приготування. Всі ці тонкощі є недоступною інформацією для рядового споживача, на цьому спеціалізуються виробники, тому споживачу нічого не лишається як довіритись одному з них.

    Як правильно зробити вибір, яку ікру купити щоб отримати справжнє задоволення і не бути ошуканим?

    ВАРТІСТЬ

    Справжня ікра має ціну. Вона різна для різних видів ікри,але не може бути меншою в цьому році за 1400 грн/кг в роздрібній торгівлі для ікри форелі, ікра горбуші дорожча – 1700 грн/кг, і ікра кети – 2200 грн/кг.

    Ця ціна є орієнтовною, але все, що значно нижче за вказану вартість, має свої неприємні секрети. Тому звертайте увагу на ціну. Супер акції, які декларують при продажахозначають тільки одне, що в середині ікра далеко не першого ґатунку з великим вмістом вологи (масла).

    ДЕ КУПУВАТИ

    Купуйте ікру краще в перевірених магазинах та торгових мережах, та ще краще в спеціалізованих рибних маркетах, наприклад в таких як «Дон Маре», «Флагман», тощо. Від купівлі в Інтернеті, соціальних мережах Фейсбук, Інстаграм, ОЛХ краще відмовитись, оскільки в разі продажу вам неякісного товару ви не матимете можливості її повернути. Крім того, 2/3 всієї ікри в Інтернеті це або контрабанда або фальсифікат.

    ЯКУ ІКРУ КУПУВАТИ

    Як правило ікра продається в основному в ж/б тарі, де в основному може критись неякісний продукт. Тому, якщо вибір такі впав на металеву банку зверніть увагу на наступне. Візьміть банку в руку і струсніть (бажано біля вуха). Якщо відчувається як вміст банки бовтається – забувайте за цей продукт, справжня та якісна ікра при відкритій кришці самостійно не випадає з банки, а тим більше не витікає.

    Частина ікри продається в скляних банках чи «на вагу», це кращий варіант, оскільки навіть самостійно (візуально)можна оцінити, що ікра якісна та не «плаває» у власному соку чи маслі. Така ікра, як правило, коштує дорожче, але і якість її ліпше.
    Також частина ікри реалізується в замороженому вигляді у пластикових контейнерах. Така ікра чудово зберігає свої властивості і вартує уваги споживачів. Єдине, що слід зробити перед її вживанням, це правильно, тобто повільно, її розморозити (в холодильнику) і все, можна насолоджуватись її неповторним смаком.
    Також ікру можна розділити на дику та аквакультурну (фермерську).

    Наприклад, горбуша, кета, кижуч – це «дикі» риби, які мешкають переважно в Беренговому морі, тому її промислом займаються США на Алясці та РФ на Камчатці. Натомість, ікра форелі – це продукт з фермерської риби, яку вирощують в основному Норвегія, Данія, Чилі.

    ОСНОВНА ПОРАДА

    Найдіть свого виробника! Як правило, виробники дбають за власні торгові марки та контролюють якість продукції на кожному етапі. (Норвен, Класичний посол, Шаланда, Камчадал).

    Щодо контрабанди ікри

    З 30 грудня 2015 року в Україні діє постанова КМУ № 1147 «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації». Ця заборона діє, зокрема, на такі товари як:

    – риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні (Код 03 УКТЗЕД);

    – готова або консервована риба; ікра осетрових (чорна ікра) та ікра інших риб (код 1604).

    В той же час, на українському ринку можна придбати продукцію з РФ, зокрема, таку як: червона ікра, чорна ікра, м’ясо краба (камчатського), інша рибна продукція. Аналіз популярного ресурсу «OLX.ua» за запитом «червона ікра» видає десятки оголошень, в значній частині в яких вказано, що це ікра з Росії.

    Так само в соціальних мережах «Фейсбук», «Інстаграм», «Вайбер», «Телеграм» є відповідні сторінки та/або групи, де також пропонується ікра та інша рибна продукція з Росії.

    Окрім самого факту порушення заборони у юридичній площині, виникає питання щодо якості цієї продукції зі споживацької точки зору. Частина продукції це імітація ікри (штучна ікра) чи підробка, яка також може видаватись за справжню ікру з РФ.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: