НОВИНИ

В Україні зростає попит на вирощування грибів

25.12.2018 07:00
  • Україна щорічно експортує близько 500 тонн грибів та 18 тис тонн компосту. При цьому імпорт цієї продукції на внутрішній український ринок повністю відсутній. Враховуючи те, що в ЄС росте споживання свіжого грибу, а також перспективними та постійно зростаючими ринками для експорту є Молдова та Білорусь, для українських виробників грибів відкриваються широкі можливості з розвитку бізнесу. Про це заявив представник компанії Аmycel Максим Єнченко, передає ukrainefood.org.

    «Чи можливо зробити прибутковою маленьку ферму? Так, можливо!  Однак, «маленька» ферма це не менше 300 – 500 тис євро інвестицій і 5-10 тонн виробництва гриба на тиждень. В цьому випадку, проект буде доволі ризикованим – більшість вищеозначених складнощів буде вирішити досить важко. Також треба пам’ятати, що маленькі партії – це дорогий збут, а неповна завантаженість обладнання сприяє вищій собівартості вашого продукту. До того ж, маленька грибна ферма працює, як правило, на  покупному компості, а це залежність від постачальника та, знову ж таки, вища собівартість», – зазначив Максим Єнченко.

    Виходячи з цього, за словами Максима Єнченка, ферма має бути достатньо великою, здатна виробляти щонайменше 15 тонн гриба на добу, а також інтегрованою з виробництвом компосту, добре обладнаною та, чи не найголовніше, мати професійний менеджмент.

    «Ідеальна грибна ферма повинна мати компостне виробництво – 9 тоннелів пастеризації/інкубації,  вирощувати 15 тонн гриба кожен день, мати сучасний відділ продажу , адже гриби самі себе не продадуть. Інвестиції у виробництво такого формату складають близько 15 млн євро, а термін окупності – від 6 років», – зазначив фахівець.

    Максим Єнченко  зупинився й на перевагах грибного бізнесу. Передусім це можливість збирати круглий рік без перерв – до 10 врожаїв з одної площі. В абсолютних цифрах, за словами фахівця, це 600 кг гриба з 1 кв. метру полу теплиці на рік. Сировиною для виробництва грибів виступають звичайні відходи сільгоспвиробництва, а вирощуванням можна займатися незалежно від погодних умов.

    Представник Аmycel навів також й цифри, що свідчать про розвиток цього виду агробізнесу в Україні. Так, наразі в нашій країні існує 5 компостних виробництв, а розведенням шампіньонів займаються 300 грибних ферм.

    «Річний обсяг виробництва шампіньону становить 51,3 тис тонн, а гливи та екзотичних грибів – 4,9 тис тонн. При цьому щорічно українець в середньому з’їдає 1,4 кг грибів. Сприяють розвитку виробництва наявність дешевої сировини та спеціалістів і недорога робоча сила», – зазначив Максим Єнченко.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: