ІНФОГРАФІКА

Як заробити на вирощуванні осетра: презентовано бізнес план

11.12.2018 16:00
  • Харчування – це одна з базових потреб людини. Чим вище рівень життя в країні, тим більш різноманітну їжу хочуть отримувати її жителі. Подолання Україною кризових явищ останніх років неминуче позитивно позначиться на якості харчування наших громадян. А щоб задовольнити їх зростаючі потреби, необхідно буде наростити випуск або імпорт відповідних продуктів. Одним з таких продуктів є риба. За даними ФАО, в 2016 році українці споживали лише 8,5 кг риби на людину в рік, при нормі в 20 кг. В той же році з вітчизняних водойм виловлено 88,4 тис. тонн риби. Йдеться в повідомленні Pro-Consulting.

    Даний проект передбачає організацію осетрової ферми продуктивністю десять тонн осетрового м’яса і дві тонни чорної ікри на рік. Для цього буде потрібна ділянку землі площею 20 соток. На ній будуть побудовані виробничі і допоміжні приміщення загальною площею 1 752 кв. м.

    Для виробництва м’яса, на фермі буде відгодовуватися відповідне поголів’я осетрів, а ікру дасть стадо стерляді масою 15 тонн. Для цього передбачається використовувати дві установки замкнутого водопостачання.

    Дохід ферма буде отримувати від продажу трьох видів продукції:

    • живої риби осетра;
    • чорної ікри стерляді, отриманої прижиттєвим способом;
    • живої риби стерляді, що складається з самців і результатів вибракування ікряного стада.

    Продаж риби почнеться на другий рік після запуску проекту і складе 10 тонн в рік. Випуск ікри буде нарощуватися поступово, починаючи з третього року:

    • 3-й рік – 57 кг;
    • 4-й рік – 551 кг;
    • 5-8-й рік – 2 041 кг.

    Відповідно до проведених при розробці бізнес-плану осетрової ферми розрахунків, рентабельність продажів підприємства складе 48,2%, що означає отримання більш 48 центів чистого прибутку з кожного євро доходу.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: