НОВИНИ

Виробники штучного м’яса вийдуть на ринки Європи

08.12.2018 07:00
  • М’ясо із фертильної сироватки телят і стовбурових клітин свині–це не далеке і утопічне явище, а розробка компанії New Age Meats (США). Поки що штучно культивоване м’ясо не може конкурувати по ціні з традиційним, але дешевшає воно ударними темпами, Аgrarna-pravda.

    Так, для створення першої партії культивованих сосисок розробники New Age Meats  використали стовбурові клітини свині джессі, фотографію якої завжди демонструють на презентаціях стартапа. Цим вони підтверджують, що тварини при виробництві не гинуть(до прикладу, джессі зробили біопсію).

    Також при розробці “штучного м’ясо” використовують фертильну телячу сироватку,-речовину, отриману із ембріонів корів, котрі йдуть на забій. В сироватці містяться білки, які стимулюють ріст клітин в біореакторі. Однак голова New Age Meats Брайан Спірс запевнив, що вже через два тижні відмовиться від використання сироватки, хоча і не пояснив, чим зможе замінити її.

    У вересні компанія  New Age Meats презентувала свинні сосиски, створені в лабораторних умовах. На розробку стартап витратив 2,5 тисячі доларів. Однак вже в жовтні вартість сосик вдалося знизити до 216 доларів, тобто в 12 разів,  хоча саме м’ясо, в необробленому вигляд, коштує набагато дешевше–близько 23 доларів за 450 грам.

    Поки що  New Age Meats буде працювати над вдосконаленням сосисок, так як отримати цілісний шматок м’ясо–для стейка, курячої грудинки–біореактор поки що не в змозі, це проблема всіх подібних розробників: текстура штучного м’яса нагадує фарш,  тому з нього готують всілякі котлети для гамбургерів, фрикадельки та ін.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: