ГОЛОВНЕ

В Україні зупинилась єдина лінія переробки хмелю, виробництво пива може здорожчати

26.11.2018 15:40
  • Українські виробники хмелю зіштовхнулися з проблемою переробки хмелю врожаю 2018 року через поломку єдиного в країні гранулятора, який належить компанії «Хопштайнер Україна». Про це Agronews повідомили учасники ринку.

    Через поломку гранулятора виробники хмелю стали перед питанням, що робити з врожаєм нового року – чекати завершення ремонту, чи відправляти свій хміль на переробку в сусідні європейські країни. У випадку реалізації другого сценарію вартість хмелю може піднятись, через що пивовари понесуть додаткові витрати.

    Як відомо, скорочення вирощування хмелю в Україні за часів незалежності призвело до того, що на сьогодні тільки малі та середні пивоварні заводи, яким належить менше 10% пивного ринку України, в своїх технологіях використовують хміль гранульований вітчизняного виробництва.

    Найбільші ж пивоварні компанії з іноземним капіталом, уклавши попередні довгострокові контракти, закуповують виключно імпортну хмелесировину у вигляді гранул та екстрактів гірких сортів американського і німецького виробництва.

    Наші співрозмовники повідомили, що ганулятор зламався «декілька місяців тому», як раз напередодні отримання нового врожаю українського хмелю. Вони зазначають, що хміль може зберігатися в холодильнику в негранульованому вигляді без втрати якості до 9 місяців, а в гранульованому – 1-2 роки.

    Факт аварії на підтвердили Agronews також в дирекції підприємства. За інформацією компанії, поломка серйозна і поки не відомо скільки займе часу відновлення виробничої лінії.

    Німецька компанія Hopsteiner GmbH в 2010 році запустила в Чуднівському районі Житомирської області виробництво з гранулювання хмелю.

    На той момент переробка хмелю також здійснювалось на підприємстві «Укрхміль», яке мало власний гранулятор, однак, в 2012 році почалася процедура банкротства підприємства.

    На сьогодні власний гранулятором в Україні має лише «Хопштайнер Україна».

    Сучасні пивзаводи не використовують у виробництві шишки хмелю, як це було у радянські часи, а застосовують гранули з хмелю чи екстракт.

    «Хопштайнер Україна» – це найбільша в Україні компанія з вирощування і переробки хмелю: вирощує і виробляє 80% загальної кількості хмелю в країні.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: