НОВИНИ

Аджика стала пам’яткою культурної спадщини Грузії

26.11.2018 11:29
  • У культурну спадщину Грузії входить також місцеве вино і традиції грузинського застілля. Технології виготовлення абхазької і мегрельської (грузинської) аджики надано статус пам’ятки нематеріальної культурної спадщини. Про це повідомляє Інтерфакс.
    «Присвоїти статус пам’ятника нематеріальної культурної спадщини елементу нематеріальної культурної спадщини -« Технології виготовлення «абхазької солі – апірпіл-Джік» і мегрельської аджики », – йдеться в розпорядженні директора Національного агентства з охорони культурної спадщини Грузії Ніколоза Антідзе.
    Службі інформаційних систем Національного агентства доручено відобразити дані об’єкта в державному реєстрі пам’яток Грузії.
    Виходячи з того, що перець був завезений до Грузії з Європи в XV столітті, експерти припускають, що поява абхазької аджики пов’язано саме з цим періодом.
    Аджику використовували не тільки в кулінарії, але і в лікувальних цілях. Зокрема, з метою превенції захворювань шлунково-кишкового тракту. Колхидская низина складалася з болотної території, і була велика небезпека поширення малярії, з чим місцеве населення боролося саме за допомогою використання гострого перцю.
    Раніше статус нематеріальної пам’ятника культури в Грузії було присвоєно грузинському застілля, багатовікової традиційної технології витримування вина в глиняній посудині – квеврі, культурі грузинської пшениці, грузинському народному медичному знанню і традиціям його застосування, а також всіх трьох видах грузинської писемності та грузинської боротьбі.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: