ІНТЕРВ'Ю

Одночасно і риба і овочі: перший український досвід освоєння технології аквапоніка

15.11.2018 16:58
  • У світі щороку зростає попит на рибу та морепродукти. На сьогодні рибальство все ще залишається основним джерелом рибної продукції, воно забезпечує 53% всього рибного виробництва у світі, тоді як на розведення риби (аквакультуру) припадає решта 47%.

    Не є виключенням у цьому відношенні і Україна, де на сьогодні більшість внутрішнього виробництва риби дає рибальство, тоді як вирощування української товарної риби в умовах аквакультури у 2017 році склало всього близько 16 тис. тонн (проти 200 тис тонн риби отриманої від промислового вилову).

    Тим не менше останніми роками в Україні з’являється все більше підприємств, які займаються вирощуванням риби. Одним із таких підприємств є фірма ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК»в Київської області, яка першою в нашій країні освоїла вирощування риби за технологією аквапоніки.

    Виконавчий директор ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК» ТМ «AQUAFARM» Оксана Прокоса розповіла в інтерв’ю Agronews про особливості нової для України технології і про плани компанії з освоєння ринку.

    Пані Оксана, розкажіть про технологію виробництва, яку ви використовуєте. Що криється за незвичним для широкого загалу словом аквапоніка? Хто є винахідником цієї технології, де вона поширена і наскільки вона є ексклюзивною та унікальною для України?

    Аквапоніка являє собою екосистему, в якій ключовими є три типи живих організмів: водні тварини (зазвичай, риби), рослини і бактерії. Така технологія вважається екологічно безпечною. Працює за принципом еко-системи риб і рослин: риби забезпечують живлення рослин, а рослини очищають воду.

    Суть методу — використання відходів життєдіяльності водних тварин (риб) в якості поживного середовища для рослин. Водні тварини виділяють токсичні для них самих продукти життєдіяльності: азотні, калійні, фосфорні сполуки, вуглекислий газ. Накопичення цих речовин у воді становить головну проблему як у замкненій промислової аквакультурі, так і в простому акваріумі. Ці ж речовини абсолютно необхідні в гідропоніці і їх додають у воду для отримання поживних розчинів для рослин. У аквапоніці ця проблема вирішується сама собою: продукти життєдіяльності риб утилізуються бактеріями і рослинами.

    Виникає певний симбіоз – рослини харчуються аміаком і азотом з води, а риби живуть у чистій, насиченої киснем середовищі – завдяки рослинам.

    В результаті виходить не тільки відмінний салат, але і смачна риба – важливе джерело протеїну на планеті, чиї ресурси морської риби постійно скорочуються.

    Фахівці в області харчування і охорони здоров’я постійно шукають вирішення проблеми дефіциту рибних продуктів – не тільки в країнах, що розвиваються, але і на Заході, де постійно зростає споживання протеїну. Аквапоніка може запропонувати таке рішення – ефективне і екологічно чисте одночасно.

    Аквапоніка має цілу низку переваг над традиційним сільським господарством, аквакультурою і гідропонікою, тому що об’єднує в собі переваги всіх цих методів без їх недоліків.

    Для традиційного рибництва аквапоніка – це така ж революція, як гідропоніка для звичайного садівника/городника.

    Свій початок аквапоніка отримала, швидше за все, в Азії, коли селяни, вирощуючи рис, звернули увагу, що врожаї ставали більше на тих полях, куди після затоплення пускали рибу. Відходи життєдіяльності риб дали рису додаткове джерело живлення. Аналогічні результати були отримані і ацтеками в Центральній Америці.

    Нова для України галузь має величезний потенціал і компанія ТОВ «АКВА СИСТЕМ ОРГАНІК» ТМ «AQUAFARM» – перша, хто реалізовує такий проект з вирощування риби із використання інноваційного методу аквапоніки у промислових масштабах.

    Згідно офіційної інформації на сайті ви позиціонуєте себе як виробник екологічних овочів та риби. На сьогодні ви вже виробляєте ці два види продукції?

    Так, проект «AQUAFARM» вже має перші плоди: томати, вирощені без використання пестицидів, гербіцидів, шкідливих хімічних добрив та домішок. Соковиті стиглі овочі та зелень, вирощені завдяки методу аквапоніки, є екологічно чистими, мають справжній, натуральний смак та аромат незалежно від пори року.

    Крім овочів на аквафермі ми вирощуємо смачну, корисну рибу: кларієвого сома та тилапію.

    Який асортимент вашої продукції? Чи плануєте розширювати його найближчим часом?

    На даний момент ми виробляємо як охолоджену продукцію (кларієвий сом і тилапія) так і справжні українські спеціалітети преміум-якості (копчена риба – кларієвий сом).

    Ми постійно працюємо над розширенням асортименту і вже маємо гарні результати. Візьмемо, наприклад, наші рибні спеціалітети. На початку роботи наша лінійка копченостей складалася із двох позицій: кларієвого сома холодного та гарячого копчення. Зараз ми маємо більше 5-ти позицій.

    Ми розробили власну унікальну рецептуру напів-холодного копчення, інтегруючи сучасні технології та враховуючи потреби наших споживачів. Соковите, ніжне, але при цьому щільне філе. Готова продукція за властивостями нагадує рибу гарячого копчення та поєднує у собі виражений аромат і смак холодного.

    Потім з’явилась позиція «в’ялений сом». Це справжній делікатес. При виготовленні риби ми імітуємо температуру, яка характерна для кінця квітня – початку травня. В’ялення відбувається протягом чотирьох днів. Такий м’який режим сушки зазвичай використовують для приготування хамону або сиров’ялених ковбас. Риба виходить напів-прозора на зрізі, дивовижно ніжна, трохи тягуча, за консистенцією схожа на балик або хамон. Завдяки нашій технології вона прекрасно зберігає свій неповторний смак і має делікатний аромат в’яленої риби.

    Оригінальні смак та рецепетура поєднується у наших унікальних продуктах.

    Будемо відверті, наші продукти на ринку є ексклюзивними.

    Що являють собою ваші виробничі потужності. Як вони виглядають і функціонують? Де вони знаходяться територіально?

    В місті Васильків на Київщині. Локація об’єднує у собі і виробничі потужності (комплексу для вирощування риби), комплекси для вирощування рослин (теплиці).

    Також за адресою знаходиться хед-офіс компанії.

    На полицях яких магазинів можна придбати вашу продукції?

    Нашу продукцію можна знайти на полицях нішевих делікатесних магазинів, таких як Holova Noga.

    На фермерських ярмарках вихідного дня у районах: Голосієво, Оболонь, Дарниця.

    А також у нашому фірмовому магазині AQUAFARM при виробництві (м. Васильків). Це перший магазин рибних делікатесів AQUAFARM у місті Васильків.

    Ми плануємо вихід на масмаркет. У нас є своя стратегія продажу і сподіваємось що проблем з збутом не буде.

    У чому переваги виробленою на вашому підприємстві продуккції серед її аналогів, вирощених традиційним способом?

    Найперше ми пропонуємо якісну копчену продукцію це сом гарячого, холодного та холодно-гарячого копчення, та в’ялений сом – це власні рецепти розроблені нашим висококваліфікованим технологом і це справжні українські спеціалітети преміум якості вироблені у нашій коптильні.

    Ми коптимо тільки свіжовиловлену рибу. Цей спосіб допомагає не тільки зберегти важливі корисні елементи, такі як омега-3, а й істотно поліпшити смак готової продукції. Для приготування риби ми використовуємо щеп фруктових та твердолистяних дерев.

    По друге – ми пропонуємо охолоджену рибу, яка не проходила заморозку, вже патрану і без луски тилапію та стейки або філе сома у вакуумі у нашій фірмовій упаковці з логотипом.

    Покупець придбавши нашу продукцію може бути впевнений в строках придатності які зазначені нами як виробником на етикетці та якості. Вирощування риби ТМ «AQUAFARM» відбувається в рециркуляційних системах, що виключає вплив негативних зовнішніх факторів. Антибіотики, стимулятори росту і гормони категорично не використовуються. Риба росте здоровою, а сом ТМ «AQUAFARM, у порівнянні з канальним, є значно кориснішим і не має запаху тини.

    По третє – ми плануємо реалізовувати овочі та зелень у фірмових упаковках, щоб покупець легко зміг ідентифікувати саме нашу продукцію як користну та без нітратів, вирощену на аквапоніці.

    Рослини вирощуються без використання пестицидів, гербіцидів, шкідливих хімічних добрив та домішок! Вміст нітратів в овочах та зелені, вирощених за допомогою аквапоніки, нижче в 5-10 разів, в порівнянні з овочами, вирощеними традиційним методом.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: