НОВИНИ

На півдні України фермер вирощуює арахіс

07.11.2018 09:52
  • Спочатку херсонський фермер починав вирощувати арахіс задля експерименту, проте оцінивши рентабельність, площі під культурою поступово розширив, пише merezha.co.

    «Арахіс дуже вигідна культура. Собівартість земляних горішків приблизно 15-16 грн/кг, а продаю майже вдвічі дорожче. Я починав із невеличкої ділянки — 10 кв. м. Вирішив поекспериментувати: хотів перевірити чи наші кліматичні умови будуть сприятливими для примхливого екзота», — розповідає Микола Голобородько.

    За його словами, арахіс найкраще росте при температурі повітря 25-27°С. При цьому культура дуже боїться приморозків, тому щовесни посіви варто вкривати агроволокном. Висіває насіння фермер з Херсонщини лише в добре прогрітий ґрунт — температура землі має бути не менше як 15°С. Для цього робить канавки завглибшки до 6 см. Відстань між насінинами 15-20, а в міжряддях до 70 см.

    «Однієї весни поспішив: не дочекався оптимальної температури. Думав, арахіс швидше проросте й дозріє, але… Так, сходи з’явилися, і досить дружно. Щоправда, на більше в них не вистачило сил. Відтак зaгинули, відтоді не ризикую. Тепер зазвичай висіваю арахіс у травні — в першій чи другій декаді. Землю обов’язково рихлю — декілька разів протягом періоду вегетації, і підгортаю. Це підвищує врожайність майже на 70%. А в посушливі роки культуру зрошую», — ділиться фермер.

    Збирає врожай Микола Голобородько до перших приморозків.

    «Горіхи викопую разом із кущем, струшую землю та на 10 днів залишаю у полі під сонцем. Якщо ж погода несприятлива, просушую під дахом. Лише тоді відокремлюю. Колись вирощував картоплю. Тепер же на цьому полі культивую арахіс», — додає Микола Голобородько.

    Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
    Поширити: