НОВИНИ

Зимові дослідження для високої майбутньої врожайності озимих культур

14.12.2020 09:02
4d6d2a51-1c7b-4d4f-b18d-db3ba7561017 (1)

Як визначити стан рослин озимих культур взимку? Звісно, що провести дослідження рослинного матеріалу в лабораторних умовах, відзначають вчені «Інституту здоров’я рослин». Тому що тільки так ви достеменно знатимете, в якому стані наразі знаходяться ваші посіви, чи зможуть вона вдало перезимувати та відновити вегетацію навесні цілком життєздатними, щоб повноцінно розвиватися далі й порадувати вас наприкінці сезону щедрим врожаєм. Про це повідомляє пресслужба інституту, пише agronews.ua.

На які показники наразі варто дослідити рослинний матеріал озимих культур? По-перше, на визначення вмісту вуглеводів у вузлах кущення, як показника рівня їх загартування та морозо- і зимостійкості, а по-друге – на фітопатологічні показники, відзначає керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй.

Для першого дослідження фахівці викопують (у випадку, якщо ґрунт замерз – вирубують) рослини та максимально швидко доставляють зразки в лабораторію, де їх вивчають. Упродовж зими зразки зазвичай відбирають щомісяця. А у разі нетипових чи неспряитливих умов, як то відсутність снігового покриву, різкі перепади температур тощо, – щодекади.

Після відновлення вегетації в період весняного кущення вчений рекомендує провести визначення вмісту макро- та мікроелементів у рослинах – азоту, фосфору, калію, кальцію, магнію, бору, міді, цинку, щоб запланувати позакореневі підживлення.

Що стосується фітомоніторингу посівів озимих культур, то це, відзначає Володимир, – обов’язкова складова визначення їх поточного стану. Адже за оптимальних погодних умов та якісної обробки насіння фунгіцидні протруйники забезпечують захист молодих рослин від 20 до 40 днів; надалі їхня ефективність поступово зменшується, і патогенна мікрофлора, яка є у ґрунті та на рослинних рештках, починає вражати посіви. Найнебезпечнішими хворобами в цей період є гельмінтоспоріозна та фузаріозна коренева гнилі, снігова пліснява, септоріоз та ін.

Зважаючи на те, що цьогорічна осінь характеризувала підвищеними температурами, він радить періодично проводити огляд стану посівів, хоча мінусові температури на початку грудня й сприяють зменшенню розвитку фітопагенів.

Згідно методичних рекомендації оцінки стану озимих культур для моніторингу життєдатності рослин, перші моноліти потрібно відбирати вже у січні. По відібраних монолітах визначається стан рослин і наявність фітопатогенів.

Фітопатогенні дослідження проводять методом вологої камери. Ці дослідження дають можливість аграрію при відновленні весняної вегетації своєчасно провести фунгіцидну обробку посівів.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: