Зростання цін на продукти харчування в Україні у квітні 2020 року стало найбільшим з червня 2017 року, коли цей показник склав 3,4 %. А у порівнянні з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій ЛупенкоЮрій Лупенко. Про це пише agronews.ua.
Найбільше серед продуктів харчування у квітні зросли ціни на фрукти (+12,8 %), що можна пояснити сезонним фактором та тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також на яйця (+9,4 %), які останнім часом постійно дешевшали: у березні на 12,3 %, у лютому – на 17,6 %.
Однак ці товари не належать до категорії тих, якими запасаються надовго, зазначив Юрій Лупенко. Натомість ціни на продукти харчування, якими громадяни запасаються в першу чергу, у квітні виросли значно менше.
Макаронні вироби подорожчали на 1,9 %, м’ясо і м’ясопродукти – на 0,9 %, олія соняшникова – на 0,3 %, а на масло – не зросли зовсім. Винятком є лише цукор. Ціни на нього зросли на 2,9 % у березні і на 4,8 % у квітні.
Нагадаємо, стали відомі причини зростання ціни на українську сою.