ВАЖЛИВО

Зона ризикованого землеробства в Україні поширилася на 200-300 км на північ

27.02.2020 06:32
43_main

Починаючи з 2000 року в світі катастрофічно різко піднявся температурний режим, і зараз ми живемо в умовах дуже серйозних змін клімату. Це неабияк впливає на культури, які варто вирощувати в тому чи іншому регіоні. На цьому зауважив доктор с.г.н, професор Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук під час щорічної конференції «Український трав’яний бізнес 2020», яка відбулась в Миколаєві за підтримки Фонду «Ласка» та Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва. Пише АгроЮг.

“Сьогодні сценарій один – зміни клімату і температурні режими однозначно піднімаються. Все те, що ми з вами традиційно вирощували: озиму пшеницю, інші культури – вже не підходять. Потрібно шукати вихід із того положення, який є на сьогоднішній день”, – каже Федорчук.

Середня багаторічна температура щорічно змінюється. Експерт зазначив, що на сьогоднішній день в Україні зона ризикованого землеробства зміщується на 200-300 км на північ, що, в свою чергу, потребує змін видової і сортової структури посівів зернових і круп’яних культур, строків посіву і густоти рослин.

“Ми повинні бути озброєні, не повинні стояти на місці. Є така ситуація, потрібно щось робити. Південний регіон України входить в зону пустелі. Про це потрібно говорити. Науковцями доведено що в найближчі 10 років зима буде така як в цьому році. Є над чим замислитись”, – підкреслив Михайло Федорчук.

Вже зараз все більше виробників в Україні починають розвивати напрямки, про які ще декілька років тому неможливо було говорити.

“Ми сьогодні говоримо про нішеві кульутри такі як хурма, озіміна, зізіфус та інші, які виходять на заміну тим, до яких ми звикли. Раніше ми не могли говорити і про вирощування ківі, яке вже на Одещині вирощують на 16 га. І, в першу чергу, це ефіроносні культури”, – зазначив він.

Федорчук вважає, що лише за умов, коли виробники побачать партнерів в науковцях, а науковці, навпаки, побачать партнерів у виробниках, переробниках і реалі заторах, лише тоді Україна зможе ефективно протистояти жорстким погодним умовам.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: