НОВИНИ

Зміна клімату підвищує врожайність овочів та фруктів на 15–20 %

09.12.2020 17:32
1555369225UeS1wsbJ2cV0Wn0NhrvZ


Аграрії відзначають, що врожайність овочів та фруктів на півдні України підвищилася на 15-20% через раннє дозрівання: відтепер огірки, помідори, салат і часник можна садити та збирати раніше. Найпосушливіше за останні 150 років літо 2020 року довело доцільність адаптації на півдні України зизифуса, мигдалю, гранатів, бананів, інжиру та різноманітних цитрусових. Про це повідомляє agroportal, пише agronews.ua.    

Зміни клімату особливо чітко відчувають сільгоспвиробники. Аграрії мають захистити свої посіви і насадження від спеки, засухи, відсутності снігу на полях, подбати про зрошення чи про переведення тепличної продукції у відкритий грунт. Як от на Херсонщині, де  кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільгоспкультур.

«Клімат в Україні змінюється ще швидше, аніж відбувається глобальне потепління у світі. Якщо середньосвітове підвищення температури сьогодні становить 1,1°C, то в Україні цей показник сягає майже 1,5°C, а за останнє десятиліття температура повітря у нашій країні взагалі піднялася на 2°C», — розповідає начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. 

Субтропічний клімат Херсонської області дозволяє фермерам збирати по два-три врожаї таких традиційних культур як цибуля, морква, картопля, кавуни, дині та капуста, а також замислюватися над вирощуванням більш дорогої екзотики.    

«На моїй присадибній ділянці ростуть навіть ананаси. На дачі висадив саджанці мандаринів, апельсинів та лимонів, сусіди зацікавились і просять поділитися досвідом. Урожай з одного дерева сягає 20-30 кг плодів, усі дерева добре переносять останні зими, адже температура повітря навіть уночі рідко опускається нижче -3-5°C. А ось проблема з поливом із кожним роком набирає актуальності. Вода дорожчає, та й облаштування якісного крапельного зрошення — справа клопітка й недешева», — розповідає херсонець Роман Гненій.

Згідно з висновком експертів, до 2050 року в світі можуть зникнути до половини рослин, які через підвищення температури не встигають пристосуватися до нових кліматичних умов.



Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: