НОВИНИ

Зменшення цін призвело до рекордного падіння рентабельності агровиробництва

02.02.2020 15:02
yayaya-13491

За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах може зменшитись з 22,8 % у 2018 році – до у 7,6 % у 2019 році. Це – найменший з 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, основними чинниками зменшення рентабельності стало падіння цін більшості основних видів сільськогосподарської продукції на фоні зростання собівартості її виробництва.

Торік ціни на зернові зменшилися проти 2018 року на 7,4 %, соняшник – майже на 11 %, ріпак – майже на 7 %. Найбільше падіння цін відбулося на по ячменю (-18 %), сої (-17 %) та пшениці (-11,8 %), зауважив Юрій Лупенко.

У тваринництві найбільше падіння цін відбулося на яйця (-22,5 %) та приріст живої маси великої рогатої худоби і свиней (-5 %).

Водночас, у 2019 році по більшості видів сільськогосподарської продукції, включаючи традиційно чутливі жито, гречку, овес, картоплю, овочі, плоди і ягоди, а також приріст птиці, молоко та вовну, збереглася динаміка зростання цін, зазначив науковець.

Загалом виручка агропідприємств від реалізації сільськогосподарської продукції, зросла майже на 13 % – при зростанні собівартості на 28,6 %. При цьому у рослинництві виручка зросла на 15,4 %, а собівартість – на 32,1 %. Виручка виробників тваринницької продукції зменшилася на 1,5 % при зростанні собівартості майже на 12 %.

Досвід 2019 року, коли при зростанні обсягів агровиробництва відбувається зниження його ефективності, свідчить про необхідність створення дієвої системи підтримки цін та доходів сільськогосподарських товаровиробників в умовах несприятливої кон’юнктури світового та внутрішнього ринку, підсумував Юрій Лупенко.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: