НОВИНИ

Жінка придбала у супермаркеті курятину, яка світиться у темряві

04.11.2020 10:36
item_221

У Івано-Франківську жінка придбала у супермаркеті курятину та відклала шмат м’яса для кішки. Зайшовши на кухню посеред ночі, господиня ніяк не очікувала побачити, що м’ясо світиться у темряві. Про це повідомляє канал “24”, пише agronews.ua.

У фейсбуці мешканка Івано-Франківська Олена Заславська розповіла, що після того, як виникнула шматок у смітник, то помітила, що жир на пальцях світився також. Приготована страва була на смак звичайною, тобто дуже навіть смачною, адже це – борщ. Натомість кицька відмовилась їсти м’ясо.

“Кішка не з’їла… Вночі встаю, а м’ясо світиться! Тільки що голограми не транслює. То чи є серед вас харчовики або просто обізнані люди, які можуть пояснити це явище”, – поділилась жінка у фейсбуці, прикріпивши відповідне фото.

Ситауція з франківчанкою не унікальна. Родина Міжуріних з м. Слонім, що у Білорусі, кілька років тому була шокована, побачивши, шо придбана у місцевому маркеті курятина світиться. Жінка поскаржилася у місцеву слонімську газету.

Щоб розібратися з питанням, чому може світитися м’ясо, кореспондент зателефонувала в обласну санстанцію. На жаль, і там не змогли допомогти, зазначивши, що влітку до них також один раз зверталися по телефону з подібним питанням.

Подібна ситуація трапилася і з жителем м. Саратова, що у Росії.

Причин, чому курятина може може бути декілька. Перша причина – справа рук людини, друга – досить природна, але рідкісна.

Досить часто для подовження терміну придатності різноманітних продуктів використовують суміші фосфатів, які місять у собі солі фосфорних кислот. Через це м’ясо справді може світитися у темряві. Якщо ж воно сяє яскраво, то це означає, що при обробці використали неправильний склад фосфатів. Це погана новина, адже при щоденному вживанні фосфати можуть призвести до набору ваги, погіршення розумової діяльності, остеопорозу та проблем із серцево-судинною системою. У дітей внаслідок частого споживання фосфатів псуються зуби та спостерігається різка зміна настрою й порушення поведінки.

Якщо тварина була хворою, або ж її м’ясо було недостатньо охолоджене або неправильно зберігалось, воно могло стати місцем для розмноження бактерій псевдомонад (Pseudomonas). Вони мають властивість викликати синьо-зелене біолюмінесцентне світіння. Хороша новина – ці бактерії знищуються при правильній термічній обробці й не спричиняють харчових отруєнь. Але все ж мікробіологи не радять їсти таке м’ясо, адже неправильне зберігання м’ясної продукції може стати причиною розмноження й інших, вже непомітних для ока людини бактерій.

Іноді фосфоресценція м’яса може бути викликана фотобактеріями, такими як Photobacterium fischeri, Ph. ponticum, Ph. cyanophosphorescens та іншими подібними мікроорганізмами. Вони часто зустрічаються у природі та є причиною світіння світлячків, глибоководних риб тощо. Обсіменіння м’яса фотобактеріями відбувається в охолоджувальних або холодильних камерах. Причиною їхнього розвитку стає підвищена вологість, температура від 5 до 30° С та рН м’яса вище 5,6. Ці бактерії не мають токсичних властивостей, окрім цього, при ознаках псування світіння одразу припиняється. Тому деякі фахівці вважають світіння м’яса одним з показників відсутності гнильних мікроорганізмів.


Перегляди: 57
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: