НОВИНИ

Зернові сівалки Rapid та Spirit від Väderstad: озвучено унікальні особливості

06.03.2021 12:15
VV17281_36116

Компанія Väderstad випускає два типи зернових сівалок Rapid та Spirit. Часто задають питання, а що краще і в чому різниця? В продовженні серії інформаційних блоків для аграріїв ми спробуємо розкрити особливості кожної із них. Про це повідомляє прес-служба Väderstad, пише agronews.ua.

Сіалки Rapid чи  Spirit

Обидві машини призначені для якісної сівби на високій швидкості. Кожна з цих сівалок має певні сильні сторони, а в багатьох випадках їх функції перетинаються.  Під час вибору тієї чи іншої сівалки для конкретного господарства слід враховувати концепцію кожної з машин. Основні відмінності між ними полягають в положенні прикочувального колеса, висівних сошників і їх притискного зусилля.

Rapid – зернова сівалка, яка ще в 1991 році зробила революцію у машинобудуванні завдяки комплексному підході. В одній машині було поєднано ряд одноопераційних знарядь, які задіювались  під час сівби. Зазвичай перед сівалкою проходив культиватор, в деяких випадках  ще трактор з розподільником мінеральних добрив перед культивацією, далі сівалка з трактором і на завершення трактор з котками. Об’єднавши цілий ряд операцій: передпосівна підготовка ґрунту, вирівнювання поверхні, внесення добрив з висівом в окремий рядок від насіння, висів насіння, прикочування посівів та замульчовування верхнього наднасіннєвого шару дрібногрудочкуваою структурою ґрунту. Вдалося зменшити потребу в тракторах, кількості задіяних працівників водночас, вдалося мінімізувати проміжки часу від передпосівної культивації до сівби, між сівбою і прикочуванням. Це в цілому дало відмінний ефект, який проявився в економії коштів, скорочення проходів по полю тракторів, формування рівномірних і якісних посівів.

Основними відмінними особливостями зернових сівалок Rapid (ми розглянемо пневматичні моделі 4, 6 та 8 метрів) є:  послідовність розміщення робочих органів; для висіву добрив і насіння використовується диско-анкерний сошник, який здатен висівати в тверде сім’яложе; спосіб кріплення сошників до квадратної труби через гумові амортизатори; одне прикочувальне колесо контролює глибину двох сошників висіву насіння; всі сошники розміщуються під бункером сівалки, що створює достатнє навантаження, притискне зусилля на один сошник може досягати до 150 кг, міжряддя висіву насіння становить 12,5 см; сошники добрив вносять між кожним другим рядком насіння через кожні 25 см, 6,25 см від рядка з насіння та можна незалежно регулювати глибину внесення максимально до 9 см. Завдяки таким особливостям сівалки Rapid підійдуть для господарств, де переважно застосовують сівбу по мінімально підготовленому ґрунті із залишенням частини пожнивних решток; в складних умовах (як приклад попередник соняшник тощо); важкі за гранулометричним складом ґрунти; ґрунти з мінімальною кількістю вологи; можливо інколи необхідно буде висівати на достатньо велику глибину 7-8 см. Завдяки своєму диско-анкеровому сошнику, диск прорізає щілину в ґрунті, стебла, пожнивні рештки, далі анкер формує сім’яложе – ущільнюючи дно і очищаючи борозну від можливих решток, укладає насіння у борозну. Це сприяє появі дружніх і рівномірних сходів, в умовах недостатньої кількості вологи, насіння яке висіяне у непорушене тверде сім’яложе, де є доступ до залишків капілярної вологи, сприяє достатньо якісному проростанню висіяного насіння.

Сівалка реалізує достатньо якісне прикочування висіяного насіння і не потребує додаткового проходу котків, навіть за посушливих умов. Вона також добре працює після традиційної технології підготовки ґрунту з використанням плугів,  також можна використовувати сівалку Rapid для безпосередньої сівби в стерню, як приклад після збирання соняшника висівати озиму пшеницю, після збирання сої висівати озимі тощо. Основною умовою поле має бути рівне без глибоких борозен (не глибших за глибину висіву), рештки попередника мають бути подрібненні та рівномірно розподіленні по поверхні, рівноважна щільність ґрунту по полю. Ще однією особливістю сівалок Rapid є привод висівних від гідромотору, висівний має котушку у якої в залежності від висіваємої культури міняється робоча ширина, здатні забезпечувати висів від 1,5 до 500 кг/га.

Spirit – пневматична зернова сівалка, яка з’явилась  у серійному виробництві компанії Väderstad у 2007 році. Виробництво таких сівалок було обумовлене великою кількістю площ в Європі з легкими ґрунтами (піщані, супіщані, середні суглинки). Диско-анкеровий сошник в таких умовах проявляв себе не на повну потужність, оскільки диск цього сошника інколи мав погане щеплення, ускладнювало обертання його, погано перерізались рештки, солома тощо. Дводисковий сошник який встановлений на сівалці Spirit ліпше працює в таких умовах вимагає менше тягових зусиль для роботи порівняно з диско-анкерним. Шведські інженер-конструктори вдосконали давно відомий дводисковий сошник. Вони для покращення проникнення в ґрунт розмістили диски в шахові послідовності із зміщенням. Сама форма дисків створена таким чином, що створює мінімальну площу контакту з  ґрунтом, а це полегшує проникнення і зменшує потребу в тягових зусиллях. Трубка, яка подає насіння в сошник перемістили в передню частину сошника, а не залишили в задній частині як більшості аналогічних сошників інших виробників. Це сприяло чіткості глибини висіву насіння, оскільки коли насіння подається в передній частині дводискового сошника диск рухається в напрямку до дна борозни доносячи насіння в сям’яложе. Якщо в задній частині подавати насіння, часто воно підхоплюється дисками сошника і викидаються на поверхню поля, що є не зовсім добре.

В конструкції сівалки Spirit інша послідовність розміщення робочих зон порівняно з Rapid. Так в передній частині можуть бути вирівнювальні планки, розпушувачі колій трактора, далі два ряди ґрунтообробних дисків діаметром 45 см за допомогою яких можуть вноситись добрива спосіб FIX  або окремий ряд сошників добрив Nordic, потім широкі прикочувальні колеса закріплені в шаховій послідовності із зміщення для полегшення тягових зусиль, створити рівноважну щільність перед всіма сошниками, потім дводискові сошники з прикочувальними колесами закріплені за допомогою індивідуальних кронштейнах до  тригранної труби через гумові амортизатори, що забезпечує високу амплітуду копіювання дводискового сошника. Притискне зусилля сошників створюється гідравлічними циліндрами і регулюється з кабіни трактора в межах від 40 до 80 кг на кожен сошник. І на завершенні висіву встановлені штригельні пружини, які замульчовують наднасіннєвий шар дрібногрудочкуватою структурою ґрунту. Висівний пристрій насіння на сівалках приводиться в дію електромотором, сам висівний для висіву різноманітних культур має декілька типів змінних котушок для забезпечення висіву від 1 кг до 500 кг/га.

Як зазначали сівалки Spirit добре підійдуть для господарств, що працюють переважно за класичною технологією, з використанням плугів; мінімальної технології із залишенням незначної кількості решток на поверхні; в господарствах, де необхідне додаткове прикочування ґрунту перед висівом, на полях з невирівняним мікрорельєфом поля, оскільки ці сівалки обладнані спеціальним інтерактивною гідравлічною системою довантаження, яка чітко витримує задане навантаження на сошники, незалежно чи вони  знаходяться на пагорбі чи у ямці; якщо є трактор 350 к.с. можна з агрегатувати з сівалкою Spirit 800С (8 метрів), оскільки потребує трактора в розрахунку 40-45 к.с. на метр ширини захвату сівалки, в той же час Rapid – 50-55 к.с./м ширини сівалки.

Таким чином ми розглянули основні особливості двох дуже хороших зернових сівалок Rapid та  Spirit від компанії Väderstad, виділили їх сильні сторони, їх особливості, що допоможе аграріям чітко визначитись, що їм як найліпше підійде, та буде помічником для вирішення поставлених задач у господарстві.

Читайте також: продовження серії інформаційних блоків для аграріїв по сівалкам точного висіву Tempo.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: