ВАЖЛИВО

Земельні спори в Україні можуть залишитися без розгляду

01.09.2021 10:29
Screenshot_5

Законники б’ють на сполох: у системі не вистачає кадрів, а сотні «суддів-п’ятирічок» дотепер очікують призначень. Більше того, уже закінчується строк повноважень і в тих, яких призначено у 2016 році. Частина регіональних судів просто припинять здійснення правосуддя. Як раз восени після збору врожаю очікується збільшення земельних угод та звичайно земельних спорів.  Хто ж буду опікуватися земельними питаннями? Чи є можливість виправити ситуацію та зменшити навантаження на  регіональні суди? Читайте в публікації на agronews.ua.

Чи будуть повноцінно працювати суди в регіонах?

Якщо взяти тільки загальні місцеві суди, то в них мали б працювати 4339 служителів Феміди. Проте станом на січень 2021 року фактична чисельність становить лише 3265. При цьому тільки 2969 з них мають повноваження здійснювати правосуддя. Водночас вакантними є 1074 посади.

Як зазначалося під час засідання міжнародної консультативної ради при ВРП, правом на відставку в цьому році можуть скористатися ще 1752 осіб, тож загальний кадровий дефіцит судової влади в такому разі сягне понад 60%.

Тепер додамо до цього числа ще одне. У серпні та вересні 2021 року закінчиться строк повноважень ще у 217 суддів – останніх із-поміж тих, кого було призначено указами Президента на 5 років. Практично щодо всіх цих законників кваліфікаційне оцінювання теж не завершене. Отже, і вони не матимуть можливості отримати від ВРП подання про призначення.

Як наголошує суддя В’ячеслав Гребенюк із Лугинського районного суду Житомирської області, це призведе не тільки до зростання навантаження на колег, які залишаться працювати, а й до припинення роботи судів у ряді регіонів.

Кадровий голод судової системи: ні суддів, ні помічників

Так, у Лугинському районному суді замість 5 суддів за штатним розкладом працює 4. При цьому в одного строк повноважень закінчився ще в січні 2019-го, а у двох це станеться в серпні цього року. В останнього працюючого судді 5-річний строк спливе 29.09.2021. Тобто з наступного дня установа вже не зможе здійснювати правосуддя.

Згідно з даними, які наводить В.Гребенюк, в інших судах, де працюють «п’ятирічки», ситуація виглядатиме набагато гірше. І це при тому, що, як відомо, модельне навантаження на одного суддю визначено в 183 справи на рік.

В Україні не просто кадровий голод судової системи, а перш за все майбутня дестабілізація судочинства взагалі. У результаті матимемо порушення права на доступ до правосуддя громадян України.

А в деяких регіонах вони фактично будуть позбавлені цього права. Адже й так надмірне навантаження зросте, а ряд судів взагалі припинить діяльність.

Там, де залишиться працювати по одному судді, стане неможливим, окрім іншого, швидкий розгляд клопотань під час досудового розслідування. Адже заявлений слідчому судді відвід необхідно буде розглядати в іншій установі. Водночас Кримінальний процесуальний кодекс вимагає, аби клопотання про обрання запобіжного заходу було розглянуте протягом 72 год.

Чи є «рятівний круг» для  вирішення земельних спорів?

В Україні стартував ринку землі, тому цілком прогнозовано, що запровадження ринку обігу землі сільськогосподарського призначення зумовить збільшення кількості судових спорів у сфері земельних відносин, особливо восени після збору врожаю.

Наразі питання підвідомчості спорів, що виникають із земельних відносин, стоїть дуже гостро у зв’язку з відсутністю чіткого законодавчого закріплення даної категорії спорів за певною юрисдикцією. Очевидно, що є необхідність у  зміні Господарського процесуального кодексу України. 

Зараз на розгляді Верховної Ради України перебуває законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», яким запроваджується ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення, у зв’язку з чим очікується залучення інвестицій в сільське господарство України. Тому цілком прогнозовано, що запровадження ринку землі зумовить збільшення кількості судових спорів у сфері земельних відносин.

Проектом Закону України № 3296 від 31 березня 2020 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна» пропонується віднести справи у спорах, що виникають у сфері земельних відносин, до юрисдикції господарських судів в незалежності від складу сторін спору.

Читайте також: прийняття законопроєкту № 3296 пришвидшить розгляд земельних спорів.

З відкриття ринку землі держава мусить надати всім учасникам ринку товарної землі чіткий меседж – існуватиме правова визначеність з вирішенням спорів в розумні строки. Це дозволить залучити реальні інвестиції у цю галузь. Саме на це спрямований законопроект № 3296 про передачу до юрисдикції господарських судів вирішення всіх спорів щодо товарної землі. Крім того, очевидно, що це позитивно вплине і на строки вирішення спорів.

“Станом на сьогодні господарські суди демонструють швидкий розгляд справ на рівні всіх інстанцій, що є беззаперечним фактом, а отже саме господарська юрисдикція може забезпечити ефективний та оперативний захист порушених прав. Питання швидкого розгляду справ з наданням правової визначеності спірним питанням є напрочуд актуальним для земельних спорів”, – коментує суддя-спікер Господарського суду міста Києва Роман Бойко.

Він додав, що на невизначеності у вирішенні земельних спорів необхідно поставити крапку. З відкриття ринку землі держава мусить надати всім учасникам ринку товарної землі чіткий меседж – існуватиме правова визначеність з вирішенням спорів в розумні строки. 

Адже фермер не повинен чекати декілька років, поки суд розгляне спір про поновлення договору оренди землі, щоб визначитися, чи існують права для внесення добрив, проведення посівної та збирання врожаю. Погода та природа чекати не будуть, а очевидно, що фермер потребує визначеності, коли втрачає кошти та власні сили, засіваючи поле.

Прийняття законопроекту № 3296 від 31 березня 2020 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомчості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна» поставить крапку на невизначеності у вирішенні земельних спорів та дасть однозначну відповідь на підвідомчість даного питання. 

Читайте також: в Україні вирішення земельних спорів потребує зміни у судовій системі



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: