ВАЖЛИВО

Земельна реформа – це яскраве зелене світло для українських фермерів

03.07.2021 12:10
0101

Відкритий ринок землі з початку незалежності України дав би можливість обмежити розмноження агрохолдингів та їх агресивне превалювання над сільськими фермерами. Але ж відсутність у той час зрозумілих правил гри на агроринку та популістичні лозунги “старих політиканів” призвели до того, що українське село пішло у занепад. Більшість пайовиків віддавали свої землі за безцінь замість розвитку фермерського господарства. Про це спеціально для agronews.ua розповів народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

“Радію з того, що під час саме моєї каденції у Верховній Раді України нам вдалося законодавчо довести, що земля належить українцям і крапка! Земельна реформа – це яскраве зелене світло для фермерів! Відкриття ринку землі – це можливості для відродження українського села”, – впевнений Дмитро Соломчук.

Крім того, на його думку, запуск обігу земель – це унікальна можливість залучення молоді у сільське господарство та зупинки її відтоку за кордон у пошуках «польської полуниці», як це сталося у період з 2014 по 2019 роки.

Після запуску обігу земель українській молоді буде вигідніше залишатися, працювати та заробляти вдома, у селі, в Україні. Адже наразі побудована відповідна законодавча «траса» для того, щоб молода українська людина/родина могла придбати будинок у селі, з власною землею, зареєструвати власну сімейну ферму, наприклад молочну, отримати суттєву компенсацію та фінансову підтримку від держави за чисельними сільськогосподарськими програмами, та отримувати прибуток будуючи-розвиваючи свій власний бізнес у своєму власному селі, на своїй землі.

“Парламентарі, в тому числі і я, Уряд – постійно працюємо над спрощенням системи та удосконаленням механізмів. Впевнений, що незабаром, для того, щоб відкрити власну ферму, отримати державну підтримку, оформити субсидії та дотації, сплати податки достатньо буде лише включити свій гаджет”, – зауважує нардеп.

Соломчук переконаний, що розвиток молодого фермерського руху та відродження українського села – це шлях до національного успіху. Якісні, крафтові продукти будуть у ціні та великому попиті. А самозайнятість селян, молоді, яка буде працювати та залишатися на селі – буде гарантувати розвиток сіл, селищ.

Читайте також: 1 липня 2021 року – історична дата у розвитку аграрної сфери та України в цілому. Саме сьогодні відкривається ринок обігу землі, і українці, нарешті, будуть повноправними господарями на своїй землі. Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, народні депутати Олександр Корнієнко, Микола Сольський та Дмитро Соломчук ексклюзивно для agronews.ua розповіли про власні очікування від старту ринку обігу сільськогосподарських земель.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: