НОВИНИ

Зеленський підписав закон про спрощення видобутку корисних копалин: що зміниться

29.12.2022 17:11
shutterstock_1951657093

Президент України Володимир Зеленський підписав євроінтеграційний Закон “Про удосконалення законодавства у сфері користування надрами” (законопроєкт №4187). Документ запустить масштабну модернізацію та дерегуляцію сфери за європейським зразком. Про це повідомляє ecopolitic.com.ua, пише agronews.ua.

В повідомленні зазначили, що закон покликаний забезпечити стале надрокористування, зберегти баланс із захистом довкілля, залучити необхідні інвестиції у сектор та встановити ефективний державний контроль.

Зміни для бізнесу: спрощуються дозвільні процедури; скасовуються дублюючі дозволи; зменшується кількість випадків, які вимагають надання висновків Міндовкілля; спецдозвіл можна буде отримати втричі швидше та розпочати видобуток вже через 5 місяців; впроваджуються наскрізні ліцензії, тобто можливість отримати  один дозвіл одразу і на геологічне вивчення, і на видобування корисних копалин; вводиться можливість отримання поза аукціоном спецдозволу на користування надрами для корисних копалин місцевого значення для власників земельних ділянок, в межах яких розташована ділянка надр площею до 25 га. Автори підкреслили, що новий закон також запроваджує цифровізацію діалогу з державою та вільний доступ до геологічних даних. Так буде створена Єдина державна інформаційна система користування надрами, до якої будуть інтегровані всі наявні реєстри з геологічною інформацією.

“Підприємства не лише подаватимуть документи онлайн для отримання дозволів, але і звітуватимуть про роботу через е-кабінет надрокористувача”, – наголосили вони.

В пресслужбі зазначили, що закон також впроваджує гарантії прогнозованості роботи для надрокористувачів, а саме закріплює всі процедурні питання саме на рівні Кодексу України про надра, внесення змін до якого є більш складним процесом. Адже часті зміни до підзаконних нормативних актів завжди впливають на роботу бізнесу.

“Сталий розвиток надрокористування – це, в першу чергу, необхідні сировинні ресурси для відбудови нашої країни, а також значний внесок у підтримку національної економіки та енергетичну безпеку України”, – наголосили в повідомленні.

Зазначається, що закон впроваджує економічний паспорт, який дозволить українцям отримати частину доходу від ренти за користування надрами. В пресслужбі пояснили, що закон має зробити надрокористування в Україні сталим, прозорим та водночас інвестиційно привабливим, забезпечити рівний та вільний доступ до надр, а всю інформацію максимально відкрити. А ще встановити чіткий контроль на рівні держави.

“У законі визначено інструменти захисту національних інтересів. Зокрема, встановлено заборону на користування українськими надрами для громадян та резидентів країни-агресора. Визначено і механізми протидії незаконному видобутку та вирішення проблеми “сплячих ліцензій””, – підкреслили в повідомленні.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: